Posty

Wyświetlanie postów z czerwca 12, 2016

CIASTECZKA GRYCZANO- ORZECHOWE

Obraz
Pora na kolejne eksperymenty :) Bez tego byłoby nudno :) Ostatnio mam "fazę" na masło orzechowe- zjadam je w sporych ilościach i wykorzystuję w różnych postaciach. Dlatego stwierdziłam, że w zasadzie dlaczego nie wypróbować ciastek? Długo się nie zastanawiając złapałam słoiczek, wyciągnęłam inne potrzebne składniki, zagniotłam ciasto i oto są :) Pyszne, oryginalne w smaku ciasteczka. Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki gryczanej 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 10 łyżek masła orzechowego (ja wybrałam to z kawałkami orzeszków) 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki miodu 1 łyżka cukru 1 jajo PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Gotową masę zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. 2. Gdy ciasto się schłodzi, formujemy z niego nieduże kulki i spłaszczamy dłonią by powstały okrągłe ciasteczka. 3. Ciastka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stop

SAŁATKA Z CZERWONEJ KOMOSY RYŻOWEJ I CZARNEJ FASOLI

Obraz
W związku z tym, że nie tylko ja jestem sałatkożercą, a przepisy na sałatki cieszą się wśród Was dużą popularnością, dziś kolejna propozycja. Pewnie zdążyliście zauważyć, że mieszam kasze z różnymi ciekawymi składnikami. Dziś wybrałam czerwoną komosę. Nie jest może tak popularna, jak biała, ale równie pyszna a do sałatek nadaje się idealnie :) Drugim bazowym produktem jest czarna fasola. A reszta- zobaczycie sami. Jeśli lubicie, możecie sałatkę tą wykorzystać jako drugie śniadanie, czy lekki lunch. SKŁADNIKI: 1 szklanka czarnej fasoli 0,5 szklanki czerwonej komosy 1 czerwona papryka 0,5 pęczka natki pietruszki 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem kilka łyżek oliwy z oliwek sok z 0,5 cytryny 1 nieduży ząbek czosnku kolorowy pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę namaczamy przez około 12h, przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka. 2. Komosę przelewamy wodą, gotujemy w proporcji 1:2 (0,5 szklanki komosy w 1 szklance wody). 3. Paprykę myjemy, kroimy w

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM

Obraz
Drożdże są wspaniałym i wdzięcznym składnikiem. Dzięki nim można przygotować całe mnóstwo słodkich i wytrawnych wypieków. Bardzo lubię rogaliki drożdżowe, ponieważ można nadziewać je czym się chce i zawsze są pyszne. Pasują do popołudniowej kawy, ale również jako słodkie śniadanie na weekend :) SKŁADNIKI: 100g miękkiego masła 250g mąki pszennej 1/4 szklanki ciepłego mleka 25g świeżych drożdży 1 jajo 2 łyżki cukru pudru szczypta soli nieduży słoik masła orzechowego tabliczka mlecznej czekolady cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy z łyżką cukru pudru w ciepłym mleku. Zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy na 10-15 minut aż zaczną pracować. 2. Miękkie masło rozcieramy palcami z przesianą mąką. 3. Ubijamy jajko z pozostałą łyżką cukru pudru, dodajemy je do mąki z masłem. Wlewamy drożdże i dokładnie zagniatamy ciasto, przez 10-15minut, aż będzie gładkie i nie będzie kleiło się do ręki. W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki. Prz

Obserwatorzy