Posty

Wyświetlanie postów z października 29, 2017

SZARLOTKOWE PANCAKES JAGLANE

Obraz
Jabłka to wiodący jesienny temat u wielu z Was. Ja w zasadzie wykorzystuję je w swojej kuchni przez cały rok, jednak szarlotkowe tematy zdecydowanie najbardziej smakują jesienią. Jak widzicie, smak ten można wykorzystać nie tylko w formie tradycyjnej szarlotki czy jabłecznika. Tym razem mam dla Was propozycję śniadaniową, czyli pancakes. Temat bardzo przez Was lubiany, więc mam nadzieję, że ta wersja będzie Wam smakowała tak samo jak mojej Rodzince, a może nawet bardziej? SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki jaglanej 400g jogurtu naturalnego 3 jaja 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka oleju 1 duże jabłko 2 łyżki cukru dodatki: wedle uznania PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki (oprócz jabłka). Miksujemy na gładką masę. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. 3. Jabłko myjemy, osuszamy. Wycinamy gniazda na

KACZKA Z HISZPAŃSKIM AKCENTEM

Obraz
Dawno nie proponowałam Wam dań podawanych w formie zapiekanek. Jakiś czas temu przygotowałam kaczkę z ryżem, właśnie w takiej postaci. Długo nie potrafiłam się przekonać do kaczki w całości, wydawało się to zbyt dużym wyzwaniem, jednak warto było przełamać uprzedzenia. Okazało się, że wcale nie taki diabeł straszny. Co się kryje za hiszpańskim akcentem? Kiełbasa Chorizo, która dodaje całej potrawie genialnego aromatu. Ciekawi szczegółów? Zapraszam do czytania a potem "do garów" :) SKŁADNIKI: 1 kaczka bez podrobów (waga około 8kg) 3 łyżki oliwy z oliwek 100g pora pokrojonego w bardzo cienkie plasterki 1 duża cebula 1 liść laurowy 300g kiełbasy chorizo 350g ryżu sól, pieprz (opcjonalnie) 700ml wody PRZYGOTOWANIE: 1. Połowę kiełbasy kroimy na cienkie plasterki, drugą połowę w kosteczkę. 2. Kaczkę dzielimy na mniejsze części, wkładamy do dużego garnka. Obsmażamy ją ze wszystkich stron na rozgrzanej wcześniej oliwie. Dodajemy posiekaną na drobno cebulę, pora

ŚNIADANIOWA KASZA GRYCZANA

Obraz
Lubię kasze i wiecie o tym od dawna. Zaproponowałam Wam już sporo sposobów na kasze. Były pierogi, placki, ciasta, zapiekanki, jednak nie było żadnej śniadaniowej wersji. Postanowiłam to zmienić. Wymyśliłam, przygotowałam, zjadłam więc finalnie mogę się z Wami podzielić przepisem na swój pomysł. Porcja którą proponuję jest dosyć duża, dlatego możecie sobie ją podzielić na 3-4 mniejsze. Jest to również świetny pomysł na drugie śniadanie, które możecie zabrać ze sobą do pracy :) SKŁADNIKI: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 duże jabłko 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 100g migdałów PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę gotujemy na sypko w 2 szklankach wody. 2. Jabłko myjemy, osuszamy, wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w kostkę. (Możecie obrać jabłko ze skóry, jednak nie jest to niezbędne). 3. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy do niego jabłko, podsmażamy na wolnym ogniu by lekko zmiękło. 4. Do ugotowanej kaszy dodajemy przygotowane wcześniej jabłko, cynamon oraz migdały. Mieszamy.

AKSAMITNE BROWNIE POD KREMOWĄ PIERZYNKĄ

Obraz
Przepis na moje brownie znacie już od dawna. Znajdziecie go tutaj:  http://lubie-gary.blogspot.com/2016/04/brownie.html  . Jako, że w zasadzie żyję z zasadą, że czekolady nigdy zbyt wiele, tym razem swoje brownie wzbogaciłam o nutellowy krem. Oczywiście był to strzał w dziesiątkę. Możecie mi zarzucać, że brak mi skromności i trochę się puszę, jednak uwierzcie mi, połączenie mocno czekoladowego i wilgotnego brownie z delikatnym, ale wyrazistym w smaku nutellowym kremem to naprawdę uczta dla podniebienia. Jeśli nie wierzycie, przekonajcie się sami. Szczegóły poniżej :) SKŁADNIKI: 1. Brownie: 200g masła 200g gorzkiej czekolady 3 jaja 1 opakowanie cukru wanilinowego 80g cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 garści suszonej żurawiny 2. Krem: 250g mascarpone 3 łyżki nutelli 25ml mleka 3. Dodatkowo: suszona żurawina i płatki migdałowe do dekoracji masło do wysmarowania foremek mąka do oprószenia foremek PRZYGOTOWANIE: Brownie: 1. W rondelku na małym ogniu rozpuszcz

Obserwatorzy