Posty

Wyświetlanie postów z maja 7, 2017

CZEKOLADOWA ROZKOSZ (bez pieczenia!)

Obraz
Czekoladowa rozkosz? Taaaaak... Długo myślałam nad nazwą dla tego ciasta, jednak nie potrafiłam wymyślić nic, co równie dobrze oddało by charakter. To po prostu rozkosz dla podniebienia! Duża ilość pysznej czekolady, śmietanowa pianka.... Delikatne, i.. czekoladowe! Coś, co zawsze poprawi humor ;) Wszyscy czekolado- żercy będą zadowoleni. W tajemnicy powiem, że nie da się zjeść tylko jednego kawałka, ale w moim wypadku nie stanowi to żadnego problemu :P Łapcie przepis! :) SKŁADNIKI: 1. Spód: 250g herbatnikow pełnoziarnistych 120g masła 2. Masa czekoladowa: 300g czekolady deserowej 660ml śmietany 30% (objętość 330ml dostępna w biedronce) 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody Szczypta mąki ziemniaczanej 3. Dodatkowo: Platki migdałowe do dekoracji/ wiórki kokosowe/ owoce sezonowe PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatniki blendujemy. Roztapiamy masło,  dodajemy do herbatników, mieszamy. Przygotowaną "masą" wypełniamy dno tortownicy (28cm średnic

TARTA GRYCZANA

Obraz
Temat kaszy gryczanej nie jest mi obcy. Wręcz odwrotnie, bardzo lubię stosować ten składnik w swojej kuchni. O czym pewnie zdążyliście się już przekonać :) Często śmieję się sama z siebie, ponieważ w dzieciństwie traktowałam grykę jako najgorszą karę za nieznane mi przewinienia. Wydawało mi się wtedy, że muszę ją zjadać praktycznie codziennie i była to dla mnie katorga.... Dziecięca wyobraźnia zdecydowanie dużo spraw wyolbrzymia. Na szczęście smaki się zmieniają i to bardzo. O tym najlepiej wiedzą moi najbliżsi, ponieważ swego czasu miałam długą listę składników "nie będę tego jadła bo nie lubię" :D Wracając do gryki- cieszę się, że wstręt mi minął. To bardzo wdzięczny temat i wpasowuje się bardzo różne potrawy. Dziś mam dla Was pyszną tartę na pszenno-gryczanym spodzie, a bazowym składnikiem farszu jest właśnie gryka. Mam nadzieję, że polubicie ją równie mocno jak ja :) SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód: 100g mąki pszennej 100g mąki gryczanej ciemnej 1 jajo 100g zim

Obserwatorzy