Posty

Wyświetlanie postów z lipca 23, 2017

ZAPIEKANKA Z METKĄ

Obraz
Bardzo lubię zapiekane dania. Mają w sobie to "coś", co bardzo mi odpowiada. Można sobie pozwolić na zestawienie różnych smaków, które muszą dobrze się skomponować. Dodatkowo sposób podania jest dla mnie atrakcyjny. Wszelkiego rodzaju zapiekanki można zwykle przygotować nieco wcześniej, a następnie zapiec je w odpowiednim momencie. Dlatego oprócz walorów smakowych dochodzi nam jeszcze wygoda. Oto kolejna zapiekankowa propozycja dla Was. SKŁADNIKI: (dla 4 osób) 3 cebule 2 ząbki czosnku 500g metki 500g ziemniaków 50g masła 4 łyżki oleju 1/8l mleka 100g żółtego sera 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka gałki muszkatałowej świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Dodajemy metkę, mieszamy. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy masę z metki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy by były miękkie. Odcedzamy, przeciskamy przez prasę, dodajemy

MAKOWE BABECZKI

Obraz
Nocne wypieki to moja specjalność. Domownicy śpią, a ja wtedy wkraczam do kuchni. Cisza, spokój i nagle - mikser lub blender ;P na szczęście Rodzina jest już do tego przyzwyczajona ;) tak było i tym razem. Wkroczyłam do swojego królestwa około godziny 23. Pewnie stwierdzicie, że coś ze mną nie tak- piecze zamiast iść spać. No trudno ;) dzięki temu koledzy z pracy mieli rano miłą i słodką niespodziankę a ja mam teraz dla Was gotowy przepis :) SKŁADNIKI: 300g mąki pszennej 4 jaja 1 kostka margaryny Kasi 220g cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 szklanka maku dodatkowo: cukier puder do dekoracji (opcjonalnie). PRZYGOTOWANIE: 1. Kasię ucieramy z żółtkami i cukrem do uzyskania gładkiej, puszystej masy. 2. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. 3. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wsypujemy mak oraz wlewamy mleko. Miksujemy. 4. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta. Delikatnie miesza

LETNIA SAŁATKA

Obraz
W ramach przerywnika od pieczenia i gotowania, chciałam Wam zaproponować sałatkę. Przepis na nią, zdradziła mi moja szefowa. Kompozycja smakowa jest tak prosta a jednocześnie tak pyszna, że nie mogę się nią nie podzielić ;) Można ją podawać jako lekką przystawkę czy dodatek do dania głównego, ale również jako przekąskę. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób): kilka liści lodowej sałaty 0,5 dużego melona kilka plastrów arbuza 2 łyżki oliwy z oliwek garść świeżych liści bazylii PRZYGOTOWANIE: 1. Sałatę myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Melona i arbuza obieramy, kroimy w kostkę (jeśli arbuz ma dużo pestek, lepiej go odpestkować- niektórym to przeszkadza :P ) 3. Wszystkie składniki mieszamy z oliwą z oliwek. Posypujemy poszarpaną lub poszatkowaną bazylią. SMACZNEGO!!!

Obserwatorzy