ZAPIEKANKA Z METKĄ

Bardzo lubię zapiekane dania. Mają w sobie to "coś", co bardzo mi odpowiada. Można sobie pozwolić na zestawienie różnych smaków, które muszą dobrze się skomponować. Dodatkowo sposób podania jest dla mnie atrakcyjny. Wszelkiego rodzaju zapiekanki można zwykle przygotować nieco wcześniej, a następnie zapiec je w odpowiednim momencie. Dlatego oprócz walorów smakowych dochodzi nam jeszcze wygoda. Oto kolejna zapiekankowa propozycja dla Was. SKŁADNIKI: (dla 4 osób) 3 cebule 2 ząbki czosnku 500g metki 500g ziemniaków 50g masła 4 łyżki oleju 1/8l mleka 100g żółtego sera 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka gałki muszkatałowej świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Dodajemy metkę, mieszamy. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy masę z metki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy by były miękkie. Odcedzamy, przeciskamy przez prasę, dodajemy...