Posty

Wyświetlanie postów z czerwca 26, 2016

JAGODZIANKI

Obraz
Dzisiejsze jagodzianki powstały trochę na zasadzie- wszyscy mają, mam i ja :) w zasadzie ze wszystkich stron bombardowani jesteśmy przepisami na jagodzianki. Dlatego choć zwykle nie kieruję się tą zasadą, tym razem mogę zrobić wyjątek. Pozazdrościłam jagodowych wypieków, zdobyłam jagody, wyrobiłam ciasto i oto są :) A raczej były :D Zdecydowanie szybciej zniknęły, niż ciasto zdążyło wyrosnąć, więc jeszcze dziś, najpóźniej jutro pojawi się kolejna partia :)   SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 500g mąki pszennej 7g suchych drożdży 250ml mleka (ciepłego) 70g roztopionego masła 1 jajo 1/3 szklanki cukru szczypta soli 2. Nadzienie: 300g umytych i osuszonych jagód 2 opakowania cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 1,5 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej 3. Dodatkowo: cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Wyrabiamy minimum 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Warto poświęcić kilka minut więcej na wyrabianie ciasta drożd

TORT CYNAMONOWY

Obraz
Dawno nie było tutaj żadnego tortu. W zasadzie póki co jest dopiero jeden. Najwyższa czas by to zmienić. Jako, że były ważne okazje, powstał również tort. Smakował wszystkim, dlatego chętnie się z Wami podzielę przepisem. Nie wiem jak Wy, ale ja nie lubię przesłodzonych, ciężkich i tłustych tortów, które przytłaczają po zjedzeniu nawet małego kawałka. Dlatego staram się, by torty które robię przede wszystkim były lekkie w smaku no i oczywiście pyszne. Przekonajcie się sami :) SKŁADNIKI: 1. Biszkopt makowy: 8 jaj 190g mąki pszennej 240g maku 100g cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia 3 łyżki wody szczypta soli 2. Krem cynamonowy (do przełożenia): 500ml śmietany 30% 250g mascarpone 3 łyżeczki cynamonu (czubate) 2 opakowania cukru wanilinowego 3. Krem na wierzch i boki tortu: 200g miękkiego masła 100g białej czekolady 1 czubata łyżeczka cynamonu 4. Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła 100g gorzkiej czekolady 0,5 szklanki mleka 5. Dodatkowo:  Kolorowa posyp

CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Obraz
Sezon truskawkowy niestety powoli dobiega końca. Dlatego na zakończenie mam dla Was pyszne i lekkie ciasto z truskawkami. Na szczęście pojawiają się kolejne owoce, a ciasto jest dosyć uniwersalne jeśli chodzi o dobór owoców, więc spokojnie będziecie mogli zastąpić truskawki malinami, jeżynami czy innymi lubianymi przez Was owocami. Ciasto lekkie w smaku, proste w wykonaniu, dlatego polecam, bo jest naprawdę pyszne :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 440g mąki pszennej 5 żółtek 1 kostka margaryny Kasia 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2. Budyniowa pianka: 2 budynie waniliowe (u mnie tradycyjnie niemieckie z Lidla) 5 białek 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki oleju 3. Dodatkowo: około 30 truskawek (u mnie weszło 25, wszystko zależy od wielkości) cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Margarynę kroimy na kostkę. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części- 2/3 wkładamy do lodówki

Obserwatorzy