JAGODZIANKI

Dzisiejsze jagodzianki powstały trochę na zasadzie- wszyscy mają, mam i ja :) w zasadzie ze wszystkich stron bombardowani jesteśmy przepisami na jagodzianki. Dlatego choć zwykle nie kieruję się tą zasadą, tym razem mogę zrobić wyjątek. Pozazdrościłam jagodowych wypieków, zdobyłam jagody, wyrobiłam ciasto i oto są :) A raczej były :D Zdecydowanie szybciej zniknęły, niż ciasto zdążyło wyrosnąć, więc jeszcze dziś, najpóźniej jutro pojawi się kolejna partia :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 500g mąki pszennej 7g suchych drożdży 250ml mleka (ciepłego) 70g roztopionego masła 1 jajo 1/3 szklanki cukru szczypta soli 2. Nadzienie: 300g umytych i osuszonych jagód 2 opakowania cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 1,5 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej 3. Dodatkowo: cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Wyrabiamy minimum 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Warto poświęcić kilka minut więcej na wyrabianie ciasta d...