Posty

Wyświetlanie postów z lutego 28, 2016

SERNIK Z MUSEM JEŻYNOWYM

Obraz
Duża część z Was pewnie pomyśli- "o rany znowu sernik?". Tak, dokładnie tak. Tym razem propozycja wiosenna a w zasadzie letnia. Może macie jakieś pozostałości owoców w zamrażalniku i nie wiecie co z nimi zrobić- propozycja dla Was. Po za tym patrząc przez okno czasem aż chce się wiosny i lata, więc ten sernik będzie małą namiastką cieplejszych miesięcy. SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód: 200g mąki 100g masła 1 jajo 2 łyżki cukru szczypta soli 2. Masa serowa: 750g ricotty 2 jaja 80g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3. Mus jeżynowy: 500g mrożonych jeżyn 50g cukru 6 łyżeczek żelatyny 400ml śmietany 30% kokos do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyklejamy nim wysmarowaną masłem tortownicę i podpiekamy 10minut w temperaturze 180stopni. 2. Ricottę miksujemy z cukrem, jajkami oraz mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy 40minut w temperaturze 180stop

LASAGNE

Obraz
Lasagne, to jedno z moich ulubionych dań. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale nie ma to dla mnie znaczenia, ponieważ uwielbiam kuchnię włoską, więc jeśli tylko mam czas, zawsze chętnie ją robię. Jadłam już wiele wersji, również oryginalnych włoskich, każda jest pyszna. Dlatego zaproponuję Wam moją, mam nadzieję, że polubicie :) SKŁADNIKI: 1. Farsz mięsny: 500g mięsa mielonego 1 cebula puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, kolorowy pieprz (ilość wedle własnego podniebienia, ja daję ich stosunkowo dużo) 2. Sos beszamelowy: 750ml mleka 1/3 kostki masła 3 łyżki mąki 2 łyżeczki gałki muszkatałowej szczypta soli 3. Dodatkowo:  1 opakowanie makaronu do lasagne (polecam ten z tygodnia włoskiego w Lidlu) 1 opakowanie mozarelli kilka listków bazylii do dekoracji PRZYGOTOWANIE: FARSZ: 1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju. Dodaj

SERNIK MOKKA

Obraz
Moja kolekcja serników wciąż powiększa się o kolejne propozycje. Dlatego dziś podzielę się z Wami przepisem na sernik mokka. Jest pyszny! Jak wszystkie serniki przygotowane na ricottcie, również i ten jest pyszny, kremowy i rozpływający się w ustach. Dodatek kawy daje mu lekko wytrawny smak i na pewno trafi w podniebienia wszystkich sernikowych smakoszy :) U mnie zniknął w oka mgnieniu :) SKŁADNIKI 1. Kruchy spód: 200g mąki 100g masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao 1 jajo szczypta soli 2. Masa serowa: 500g ricotty 250g mascarpone 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy (mój ulubiony to niemiecki dostępny w Lidlu) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g białej czekolady 1 jajo 2 łyżki mleka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3. Do dekoracji: 200ml śmietany 30% 1 śmietan-fix cukier puder do smaku ziarenka kawy PRZYGOTOWANIE: 1. W misce przygotowujemy składniki na spód. Całość zagniatamy, aż otrzymamy gładkie ciasto. 2. Wysmarowaną masł

Obserwatorzy