Posty

Wyświetlanie postów z lutego 11, 2018

GRYCZANE PANCAKES KAKAOWO- POMARAŃCZOWE

Obraz
Generalnie wychodzę z założenia, że co za dużo, to niezdrowo. Jednak muszę Wam się przyznać, do jednej rzeczy. Ta zasada nie dotyczy kilku kulinarnych tematów. Głównym z nich jest czekolada. Dobra na wszystko, w każdych ilościach i o każdej porze. Drugim tematem są pancakes. Mi jak mi, ale Najmłodszej zdecydowanie nigdy się nie znudzą. Mam nadzieję, że Wam również, ponieważ poniżej kolejna pyszna propozycja! :) SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki gryczanej ciemnej 2 łyżki kakao 2 jaja 400g jogurtu naturalnego 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 łyżka aromatu pomarańczowego 1 łyżka oleju dodatkowo: 2-3 mandarynki cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. 3. Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron. 4.

SERNIK DYNIOWY

Obraz
Z racji dużych zapasów dyniowego puree, które przygotowałam jesienią, wykorzystuję je teraz do różnych potraw, jednak najczęściej do wypieków. Poznaliście już muffinki dyniowe (  http://lubie-gary.blogspot.com/2017/12/muffinki-dyniowe.html  ). Tym razem chciałabym Wam zaproponować sernik :) Testowany na Rodzinie i Przyjaciołach, wszyscy zgodnie stwierdzili, że pyszny :) SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód: 200g mąki 100g masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao 1 jajo szczypta soli 2. Masa serowa: 750g ricotty 250g mascarpone 350g puree dyniowego 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy (mój ulubiony to niemiecki dostępny w Lidlu) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g białej czekolady 3 jaja 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 2 łyżeczki cynamonu 3. Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady 0,5 szklanki mleka 4. Dodatkowo: płatki migdałowe do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. W misce przygotowujemy składniki na spód. Całość zagniatamy, aż otrzymamy gł

SEZAMOWE CIASTECZKA

Obraz
Kruche ciasteczka, to zawsze dobre rozwiązania. Coś już na pewno wiecie w tym temacie, ponieważ na blogu są różne ciasteczkowe propozycje. Tym razem kolejna wariacja na temat maślanych ciasteczek. Bardzo lubię urozmaicać ich smak. Tym razem postawiłam na sezam i pyszne masło sezamowe. Oprócz smaku, ich atutem jest również kształt- wykorzystałam foremki do ciastek na kubek, dzięki czemu znalazłam kolejny argument na to, że świetnie wpasowują się jako dodatek do herbaty :) Kto się skusi? :) SKŁADNIKI: 200g twardego masła pokrojonego w kostkę 3 jaja 460g mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 łyżki masła sezamowego tahini plantafood 4 łyżki sezamu Dodatkowo: mąka do podsypywania PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników (oprócz sezamu), szybko zagniatamy gładkie ciasto. 2. Dodajemy sezam, zagniatamy, by równomiernie się rozmieścił. 3. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy na placki o grubości 4-5mm. Wycinamy ciasteczka. 4. Ci

ROLADA BISZKOPTOWA Z NUTELLOWYM KREMEM

Obraz
Ciasto biszkoptowe wykorzystuję na wiele sposobów. Zwykle jako baza do tortu. Na blogu znajdziecie również serniki na zimno na biszkoptowym spodzie. Tym razem chciałabym Wam zaproponować roladę biszkoptową, z pysznym nutellowym kremem. Jedyny minus jest taki, że jej wielkość nie jest zbyt duża, dlatego gdy zdecydujecie się ją upiec, zastanówcie się nad przygotowaniem dwóch przy jednym rozgardiaszu w kuchni :P SKŁADNIKI: 1. Biszkopt 3 jaja 40g mąki ziemniaczanej 40g mąki pszennej 50g cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2. Krem: 250g mascarpone 100ml śmietanki 30% 4 łyżki nutelli 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3. Dodatkowo: cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, cały czas ubijamy. Po kolei wbijamy żółtka, nie przerywając miksowania. Po kilku minutach, gdy uzyskamy gładką i bardzo puszystą masę, przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączeni

Obserwatorzy