Posty

Wyświetlanie postów z listopada 13, 2016

JAGLANE BRIOCHE DYNIOWE

Obraz
Lubicie brioche (brioszki)? Ja bardzo. Jako, że dla wielu osób może być to ciekawostka, w kilku słowach postaram się wytłumaczyć, co to takiego :) Otóż jest to forma pieczywa, które zawiera dużą ilość masła, często również jajek. Można przygotowywać je w różnych wersjach smakowych. Brioszki wywodzą się z Francji i są niczym innym jak śniadaniowym ciastem drożdżowym :) Mam nadzieję, że jeśli jeszcze ich nie znacie to poznacie je z moim przepisem i polubicie tak jak ja :) SKŁADNIKI: 350g mąki jaglanej 300g mąki pszennej 180g puree dyniowego 150g roztopionego masła 100ml ciepłego mleka 3 jaja 35g drożdży 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli dodatkowo : 2 łyżki oleju do wysmarowania foremek PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy na 10-15 minut, by zaczyn "ruszył". 2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki. Gdy zaczyn lekko podrośnie, dodajemy go do reszty i zag

SERNIK STRACIATELLA

Obraz
Pora roku i pogoda sprzyjają wypiekom. Zresztą, u mnie tak naprawdę wszystko sprzyja. Brak okazji też jest okazją :) tak było i tym razem. Myślę że znajdzie się tu sporo łasuchów i sernikowych fanów, którzy mimo sporego wyboru jeśli chodzi o serniki, chętnie przyjmą kolejną propozycję. Bardziej zainteresowanych lub mniej zorientowanych (jeszcze :P), zapraszam do zakładki SERNIKI :)  http://lubie-gary.blogspot.com/search/label/Serniki SKŁADNIKI: 1. Masa serowa 250g mascarpone 750g ricotty 2 jaja 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 50g białej czekolady 100g gorzkiej czekolady 2. Dekoracja polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 0,5 szklanki mleka polewa biała: 50g białej czekolady 2-3 łyżki mleka (do odpowiedniej gęstości) PRZYGOTOWANIE: 1. Ser mieszamy z jajami i cukrem. Nie miksujemy by nie napowietrzać masy. 2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. 3. Do masy serowej w

TARTALETKI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Obraz
Myślałam, myślałam i wymyśliłam. Czasem bywa tak, że po głowie chodzą mi różne smaki, które niezbyt potrafią się poskładać w jakąś potrawę. Na szczęście zawsze po dłuższej chwili wszystko zaczyna się układać w jedną całość :) Tak było dziś. Wiedziałam, że coś zapiekanego i z sosem beszamelowym. Tak powstały tartaletki :) sprawdzą się zarówno na obiad, ale również jako przekąska na zimno :) Przekonajcie się sami :)   SKŁADNIKI (9 sztuk) 1. Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajo szczypta soli 2. Sos beszamelowy: 50g masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 łyżeczki gałki muszkatałowej 3. Nadzienie: 1 biała kiełbasa pokrojona w cienkie plasterki 0,5 puszki zielonego groszku 2 opakowania mozarelli przyprawa do bruschetty (może być dowolna przyprawa, na którą macie ochotę) dodatkowo: kilka listków bazylii do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ważne by zrobić to szybko, wtedy nie będzie potrzeby podsypywa

Obserwatorzy