Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 20, 2020

MONKEY BREAD

Obraz
 Witajcie! Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który będzie smakował Wam cały rok. Co prawda ze względu na dużą ilość cynamonu, na pewno w okresie jesiennym czy zimowym bardziej wpisze się w Wasze smaki, jednak ja będę piekła go w dowolnym momencie roku :) Przepis podpatrzyłam u jednej z dziewczyn z Instagrama, wprowadziłam dyskretne modyfikacje i oto jest. Polecam! Jest wart tego grzechu :D SKŁADNIKI: 400g mąki pszennej 25g drożdzy 2/3 szklanki ciepłego mleka 30g miękkiego masła 2 łyżki cukru posypka: 70g roztopionego masła 150g cukru trzcinowego 3 łyżeczki cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. 2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki, dodajemy drożdże, całość zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. 3. Gotowe ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. 4. Tortownicę (lub inną formę z kominkiem)- u mnie wymiar 28cm, smarujemy niewielką ilością roztopionego masła. 5. Wyrośnięte ciasto od

Obserwatorzy