CHLEB TOSTOWY

Pomysł na chleb tostowy powstał w związku z najprostszym powodem :D Czyli tzw. "mam smaka na..." Smak był ogromny, więc nie zastanawiałam się zbyt długo. Przeszukałam internet, przeczytałam cenne wskazówki, wyciągnęłam wnioski i oto proponuję Wam przepis na pyszny chleb tostowy, który idealnie spisuje się w roli zwykłego pieczywa, ale jako tosty smakuje jeszcze lepiej. Jeśli są tu tosto- maniacy, łapcie, myślę że będziecie zadowoleni :) SKŁADNIKI: 1. Zaczyn 250 ml ciepłej wody 50ml oliwy z oliwek 20g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżka mąki 2. Chleb 400g mąki pszennej typ 500 max 0,5 szklanki mąki do podsypania 4 łyżki otrębów (u mnie orkiszowe) szczypta soli 3. Dodatkowo niewielka ilość oleju do wysmarowania formy garść otrębów do obsypania formy PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników przygotowujemy zaczyn. Zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. 2. Do przygotowanej mąki z otrębami wlewamy wyrośnięty zaczyn. Zag...