Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 10, 2016

BROWNIE

Obraz
Klasyczne brownie jest dobre na wszystko. Wierzcie mi. Czekolada ma naprawdę cudowne właściwości :) Dlatego właśnie bez względu na pogodę i humory, brownie zawsze stanie na wysokości zadania. Znika jeszcze szybciej niż się je przygotowuje, a jego przygotowanie to naprawdę kilka chwil ;) Mam nadzieję, że po takich "ochach" i "achach" przetestujecie. Cóż mogę dodać, bywało, że piekłam 2 równolegle, gdyż jedno nie było w stanie zaspokoić potrzeb całej rodzinki :) SKŁADNIKI: 200g masła 200g gorzkiej czekolady 3 jaja 1 opakowanie cukru wanilinowego 80g cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 garści migdałów obranych z łupin 2 garści suszonej żurawiny dodatkowo inne bakalie jeśli lubicie PRZYGOTOWANIE: 1. Obrane migdały oraz żurawinę kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy. 2. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą i mieszamy by uzyskać gładką masę. Odstawiamy do wystudzenia. 3. Do miski wbijamy jaja, dodajemy cukier oraz cuk

ZAPIEKANKA GRYCZANA

Obraz
Kasza gryczana, jak każda kasza niesie ze sobą dużo dobrego. Ma wyrazisty smak, więc nie pasuje do wszystkiego, jednak staram się ją wykorzystywać jak najczęściej i w różnych postaciach, ponieważ bardzo ją lubię :) Jest to temat dosyć zabawny, ponieważ w dzieciństwie grykę traktowałam jako swego rodzaju karę z niewiadomych dla mnie powodów :P Broniłam się jak mogłam, by jej nie jeść. Jednak wszyscy dobrze wiemy, że smaki się zmieniają :D Teraz z dużą chęcią po nią sięgam, wierzcie mi :) Dziś dosyć prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka :) SKŁADNIKI: 400g kaszy gryczanej 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1 cebula 1,5 łyżeczki curry 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 300ml gorącej wody pieprz kolorowy 2 opakowania mozzarelli 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka oliwy z oliwek (do wysmarowania naczynia żaroodpornego) PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę gotujemy na sypko w proporcji 1:2 (kasza: woda). 2. Cebulę siekamy na drobno, podsmażamy na oleju. Dodajemy mięs

Obserwatorzy