Posty

Wyświetlanie postów z czerwca 11, 2017

TARTA CZEKOLADOWA Z KIWI

Obraz
Weekend, na dodatek długi, to idealna okazja, by upiec pyszne ciasto. Dlatego chcę Wam zaproponować tartę z kiwi, którą przygotowywałam już wielokrotnie, jednak nigdy nie miałam okazji jej sfotografować :D Dziś nadszedł ten dzień! Nim domownicy zaczęli kroić, udało się zrobić kilka zdjęć.  Dlaczego kiwi, gdy wszędzie wokół truskawki? A właśnie dlatego, że na wszystkich blogach wyskakują co chwilę truskawkowe przepisy. Dla przełamania- ja proponuję kiwi. Jeśli jednak macie ochotę na ciasto z truskawkami, śmiało możecie je wykorzystać zamiast kiwi. Przecież truskawka w czekoladowej asyście to raj dla podniebienia! :) Tarta jest pyszna, błyskawiczna w przygotowaniu (nie mówiąc o konsumpcji), dlatego mam nadzieję, że nawet Ci, którzy zawsze mają tzw. niedoczas, skuszą się i zabiorą za jej przygotowanie :) SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajo 1 łyżka cukru szczypta soli Krem: 250g mascarpone 100g gorzkiej czekolady niewielka objętość mleka do od

BAZYLIOWY WIENIEC

Obraz
Ciepłe, świeże i przede wszystkim domowe pieczywo to u mnie podstawa. Gdy tylko mam trochę więcej czasu, zabieram się za jego przygotowanie. Potrzebne składniki zawsze są w pogotowiu, więc nigdy nie mam z tym problemu. Wbrew temu, co myśli wielu z Was, nie wymaga to dużego nakładu pracy. Owszem- potrzebny jest czas, ponieważ podstawą pysznego drożdżowego wypieku jest czas. Co jeszcze jest potrzebne? Ciepło, ciepło i jeszcze raz ciepło :) A oprócz mąki, drożdży i kilku prostych składników wystarczą do tego 2 ręce i serce. Ot i cała tajemnica :) W każdy swój wypiek wkładam dużą ilość serca :) Ja miałam wszystko, co potrzebne, dlatego przygotowałam pyszny, pachnący drożdżami i pesto wieniec. Możecie przygotować go na śniadanie, czy kolację. Nam najlepiej smakował z oliwą z oliwek (taki sposób zjadania świeżego pieczywa odpowiada nam najbardziej), jednak Wy możecie wykorzystać do niego sos czosnkowy lub inny ulubiony dodatek. Szczegóły poniżej :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 450g mąki psz

CIASTO TRICOLORE

Obraz
Pomysł na ciasto które właśnie chcę Wam zaproponować, powstał w mojej głowie podczas oglądania jednego z odcinków drugiej edycji programu "Bake off". Jedna z uczestniczek przygotowywała w nim zielony biszkopt z dodatkiem herbaty matcha. Jako, że bardzo lubię dodawać ten konkretny rodzaj herbaty do swoich wypieków (kilka propozycji znajdziecie na blogu), postanowiłam wykorzystać ten trik u siebie. Zasugerowałam się również radą uczestniczki,  że matcha świetnie komponuje się z kwaśnymi smakami. Warto było :) Dzięki temu szybko pojawił się pomysł na ciasto, następnie od myślenia przeszłam do działania, upiekłam, spisałam i oto voila! Ciasto TRICOLORE, czyli nic innego jak pyszny zielony biszkopt, porzeczkowa galaretka i delikatna śmietanowo- cytrynowa pianka. SKŁADNIKI: 1. Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukru proszku do pieczenia 3 łyżeczki herbaty matcha 2. Galaretka: 400g mrożonych czerwonych porzeczek 2-3 łyżki miodu 1 ł

Obserwatorzy