Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 4, 2019

ŚNIADANIOWA FOCACCIA Z SUSZONYMI MALINAMI I MIGDAŁAMI

Obraz
Focaccia to temat bardzo neutralny. Klasyczne ciasto drożdżowe, które jest podatne na wszelkiego rodzaju modyfikacje. Dlatego często pozwalam sobie na różne kombinacje w tej dziedzinie. Tym razem propozycja nieco słodsza, śniadaniowa. Idealnie wkomponuje się z masłem, pysznym dżemem, czy aromatycznym miodem. Zresztą, co Wam będę mówić, spróbujcie sami :) SKŁADNIKI: 500g mąki pszennej 350ml cieplej wody 3 łyżki błonnika malinowego  Becla 0,5 szklanki otrębów owsianych 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru Dodatkowo: Suszone maliny Becla  (około 0,5 paczki) Płatki migdałów olej do wysmarowania formy PRZYGOTOWANIE: 1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki (oprócz otrębów). Całość dokładnie zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Czas zagniatania powinien wynosić minimum 10 minut. 2. Dodajemy otręby, chwilę zagniatamy. W razie potrzeby, możemy podsypać niewielką ilością mąki. 3. Ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem,

Obserwatorzy