Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 15, 2018

PANCAKES ORKISZOWO- GRYCZANE

Obraz
Czasami myślę, że w temacie pancakes wykorzystałam już wszystkie swoje pomysły. Jednak potem patrząc na mąki okazuje się, że jeszcze nie wykorzystałam jakiegoś połączenia. I tak powstają kolejne pomysły. Dzięki temu chcę Wam pokazać, że pancakes to naprawdę bardzo wdzięczny temat. Od Was zależy, jaką mąkę wykorzystacie oraz czym urozmaicicie przepis. Kto z Was już eksperymentował? Nie bójcie się, naprawdę :) W razie czego jestem do Waszej dyspozycji, zawsze chętnie służę radą. Jeśli jednak wolicie sprawdzone rozwiązania, zapraszam do dalszej lektury :) SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki gryczanej ciemnej 2 jaja 400g jogurtu naturalnego 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oliwy z oliwek/ oleju dekoracja: wedle uznania PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy,

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO (bez pieczenia)

Obraz
Wiosna w pełni. Za oknem piękna pogoda, słońce, śpiew ptaków. Jak dla mnie idealnie. Do pełni szczęścia potrzebuję jeszcze.... pysznego ciasta. Nie wiem jak Wy, ale w mojej głowie zaczynają się pojawiać już letnie smaki. Dzięki owocowym zapasom w zamrażalniku, mogę sobie teraz pozwolić na takie fanaberie. Na szczęście w sklepach również znajdziecie mrożone owoce sezonowe, więc i Wy będziecie mogli skusić się na moją dzisiejszą propozycję. A warto :) Zaufajcie mi :) SKŁADNIKI: 1. Spód: 250g herbatnikow pełnoziarnistych 120g masła 2. Masa serowa: 750g ricotty 250g mascarpone 2 galaretki truskawkowe 500ml wrzątku 3. Galaretka truskawkowa: 500g mrożonych truskawek 4 łyżki żelatyny 4. Dekoracja: 200ml śmietany 30% cukier puder do smaku szczypta mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: SPÓD: 1. Herbatniki blendujemy. Roztapiamy masło,  dodajemy do herbatników, mieszamy. Przygotowaną "masą" wypełniamy dno tortownicy (26-28cm średnicy), wyrównujemy, le

DAKTYLOWY CHLEBEK

Obraz
Nie od dziś wiecie, że uwielbiam domowe pieczywo. Trochę rozpuściłam swoją Rodzinę w tym temacie, więc teraz nie ma odwrotu. Musi być i koniec. Zwłaszcza Najmłodsza :P Gdy nie ma dłużej jakiegoś ciekawszego chleba czy bułek, pojawiają się krótkie stwierdzenia typu "dawno nie piekłaś bułeczek Mamusiu" :D No cóż. Dzieci wiedzą najlepiej :D Tym razem było podobnie. Po chwili zastanowienia przygotowałam potrzebne składniki i po określonym czasie spędzonym na zagniataniu i pieczeniu, na stół wjechał daktylowy chleb. Palce lizać! Możecie go zjadać z dowolnymi słodkimi dodatkami albo po prostu z masłem. Mniam! Ja na pewno jeszcze go upiekę a Wy? :) SKŁADNIKI  : 1. Chleb: 500g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży (lub 25g świeżych) 150 ml ciepłego mleka 120 ml ciepłej wody szczypta soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru 2. Masło daktylowe 150g suszonych daktyli Helio wrzątek (około 80-100ml) 1 łyżeczka cynamonu 3. Dodatkowo: olej do wysmarowania formy mlek

Obserwatorzy