Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 11, 2016

TALARKI CZEKOLADOWE

Obraz
Ciasteczka, które właśnie Wam proponuję pojawiają się w mojej rodzinie tylko w okresie świątecznym już od kilku lat. Pierwszy raz upiekła je mama i tak już zostało. Przepis pochodzi z jakiejś gazety :) Są tak pyszne, że muszę się nimi podzielić :) Niekoniecznie muszą być przygotowane na święta, ale dla mnie część ich wyjątkowości to właśnie fakt, że przygotowuję je tylko jeden raz w roku. Sam przepis jest bardzo łatwy i przyjemny, więc myślę że się skusicie :) SKŁADNIKI: 250g miękkiej margaryny 100g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 250g mąki ziemniaczanej 75g mąki pszennej 30g ciemnego kakao 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo:  60-65 orzechów laskowych (w zależności od ilości ciasteczek) cukier puder do dekoracji (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: 1. 25g mąki pszennej i wszystkie pozostałe składniki miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę mąki i zagniatamy. 2. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. 3. Z ciasta fo

PLACKI Z CUKINII Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ

Obraz
Lubicie kaszę oraz cukinię tak samo jak ja? Mam nadzieję, że tak, ponieważ tym razem zaproponuję Wam placki, których baza to właśnie kasza- jęczmienna oraz cukinia. Jeśli macie ochotę na jarski posiłek- pycha. Dla tych którzy mają ochotę na mięso, ale nie ma pomysłu co przygotować jako dodatek- też super. Naprawdę. Są świetne samodzielnie, ale wpasują się również jako tzw. "wypełniacz". Możecie zjadać je z ulubionym sosem, czy ketchupem. Ja postanowiłam przygotować do nich sos czosnkowy. SKŁADNIKI: 100g kaszy jęczmiennej 500g cukinii 2 ząbki czosnku 3 jaja 2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku 100g żółtego sera lub 1 opakowanie mozzarelli PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę gotujemy i studzimy. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i scieramy na grubych oczkach tarki (ze skórą i nasionami), odciskamy z nadmiaru soku. 2. Czosnek przeciskamy lub siekamy na bardzo drobno. 3. Do odciśniętej cukinii dodajemy kaszę, rozkłócone jajka, czosnek oraz sól. Całość mieszamy. 4. B

Obserwatorzy