DROŻDŻOWY WIANEK

To, że uwielbiam domowe pieczywo, wiecie już nie od dziś. Wbrew pozorom nie jest ono trudne do przygotowania. Tak jak w przypadku każdego wypieku czy potrawy, trzeba chcieć. A chcieć znaczy móc. Przy pieczywie i innych drożdżowych wypiekach potrzebny jest również czas. Wiem, że Wam tak jak i mnie, nieraz go brakuje. Dlatego właśnie korzystam, gdy tylko mogę sobie na to pozwolić i wypiekam różnego rodzaju bułki, czy chleby. Tym razem mam dla Was piękny, zaplatany wianek :) SKŁADNIKI: 500gram mąki pszennej 150ml ciepłego mleka 50ml wody 80g roztopionego masła 1 jajo 20g drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli mleko do posmarowania dodatkowo: olej do wysmarowania tortownicy PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować". 2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagni...