Posty

Wyświetlanie postów z lutego 4, 2018

DROŻDŻOWY WIANEK

Obraz
To, że uwielbiam domowe pieczywo, wiecie już nie od dziś. Wbrew pozorom nie jest ono trudne do przygotowania. Tak jak w przypadku każdego wypieku czy potrawy, trzeba chcieć. A chcieć znaczy móc. Przy pieczywie i innych drożdżowych wypiekach potrzebny jest również czas. Wiem, że Wam tak jak i mnie, nieraz go brakuje. Dlatego właśnie korzystam, gdy tylko mogę sobie na to pozwolić i wypiekam różnego rodzaju bułki, czy chleby. Tym razem mam dla Was piękny, zaplatany wianek :) SKŁADNIKI: 500gram mąki pszennej 150ml ciepłego mleka 50ml wody 80g roztopionego masła 1 jajo 20g drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli mleko do posmarowania dodatkowo: olej do wysmarowania tortownicy PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować". 2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagni

PIZZA RAGU

Obraz
Z każdej podróży, bliskiej czy dalekiej, zawsze staram się wyciągnąć dla siebie jak najwięcej. Oczywiście w głównej mierze jeśli chodzi o kulinaria. Każdy kraj ma swoją tradycyjną kuchnię. Wszędzie znajdziemy niepowtarzalne przysmaki. Jako że kuchnia włoska jest mi bliska, bardzo często wykorzystuję ją u siebie w domu. W tym roku, w jednej z włoskich pizzerii zamówiłam pizzę ragu. Niestety nie znając włoskiego, niezbyt potrafiłam zrozumieć kelnera, który próbował wytłumaczyć co jest w składzie, więc domyślając się co nieco, postanowiłam zaryzykować. I był to strzał w 10! Pizza ragu okazała się pyszną pizzą z sosem pomidorowym, mięsem mielonym przygotowanym na sposób bolognese oraz mozzarellą. Zapamiętałam smak, przywiozłam go do domu i w swojej kuchni przygotowałam własną wersję tej pizzy. Teraz kolej na Was :) Pamiętajcie- kwintesencją włoskiej pizzy jest ciasto- idealnie cienkie i chrupiące. SKŁADNIKI: (na 2 duże pizze) 1. Ciasto: 250g mąki do pizzy 20g drożdży 120ml cie

BABECZKI CZEKOLADOWE Z OREO

Obraz
Mój sposób na ponure i ostatnio mroźne dni? Czekolada z dodatkiem czekolady :P To zdecydowanie najlepsze słodkie połączenie :D Tym razem przedstawiam Wam czekoladowe babeczki, które wzbogaciłam w czekoladowy krem oraz ciasteczka typu oreo. Ktoś się skusi? SKŁADNIKI: 1. Babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 1,5 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 9 ciasteczek typu oreo 2. Krem: 250g mascarpone 100g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki mleka 3. Dodatkowo: 9 ciasteczek typu oreo masło do wysmarowania foremek PRZYGOTOWANIE: 1. Suche składniki mieszamy w jednej misce (oprócz ciasteczek), mokre w drugiej. Stopniowo przesypujemy suche do mokrych, mieszając trzepaczką lub lekko miksując. 2. Gotowym ciastem napełniamy foremki na babeczki/ muffinki - nakładamy 2 łyżki ciasta, układamy ciasteczko i przykrywamy ciastem by wypełniało ono 3/4 objętości foremki (tym razem wybrałam ceramiczne ramekiny- jeśli

Obserwatorzy