Posty

Wyświetlanie postów z lutego 21, 2016

CIASTECZKA NADZIEWANE NUTELLĄ

Obraz
Trochę "grubszych" wypieków już się tutaj pojawiło, więc najwyższy czas na jakąś "drobnicę, która dobrze wchodzi" :P Myślę, że w słowo nutella w tytule będzie słowem kluczem i ściągnie tu wielu zainteresowanych. Nietrudno się domyślić, że jestem fanką tego produktu, poza tym trudno się oprzeć, gdy mam wspaniałą koleżankę, która troszczy się, by nigdy w mojej kuchni nie zabrakło nutelli :) Ciasteczka są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu, więc myślę, że nie będę musiała długo Was namawiać na ich upieczenie. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 1 kostka masła (miękkiego) 2 łyżki cukru (może być więcej jeśli lubicie bardziej słodkie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajo szczypta soli ok. 200g nutelli (schłodzonej w lodówce przez minimum 1 godzinę) PRZYGOTOWANIE: 1. Masło miksujemy z cukrem aż otrzymamy puszystą białą masę. Dodajemy jajko i dalej miksujemy. 2. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz

BURGEROWE BUŁKI

Obraz
Podchodó w do burgerowych bułek miałam dużo. Metodą prób i błędów chciałam osiągnąć ideał. Chciałam by smak domowego burgera przeniósł mnie do warszawskiej burgerowni, do której zaprosiła nas kiedyś rodzina. Udało się! Bułka jak dla mnie jest idealna i może konkurować z tą warszawską. Przekonajcie się sami, zachęcam :) SKŁADNIKI: 550g mąki pszennej 7g suchych drożdży 250ml mleka 125ml wody 70g masła 2 łyżki cukru 1 jajo szczypta soli sezam do posypania mleko do posmarowania bułek PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę, drożdże, cukier i sól mieszamy w dużej misce. Mleko z wodą podgrzewamy do temperatury około 40 stopni, dodajemy masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, całość wlewamy do suchych składników. Dodajemy jajo, zagniatamy około 10minut, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki. 2. Gotowe ciasto dzielimy na 9 części. Formujemy lekko spłaszczone kulki i układamy je na stolnicy podsypanej mąką. Przykrywamy cienkim r

Obserwatorzy