Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 21, 2018

SCONES Z PISTACJAMI

Obraz
Do przygotowania dzisiejszych ciasteczek zainspirowały mnie brytyjskie scones, czyli ciasteczka podawane do popołudniowej herbaty. Co prawda pewnie daleko im do oryginału, jednak postanowiłam zachować nazwę. Kolejna sprawa- pora dnia- wiem, że wyjściowo powinny być do popołudniowej, ale... to, że jestem słodkożercą wiadomo nie od dziś. Co więcej, uwielbiam zaczynać dzień od herbaty. Bardzo często wybieram English Breakfast Tea, dlatego idąc tym tropem, postanowiłam sobie osłodzić poranek i przygotowałam pyszne scones z pistacjami. W zestawieniu z klasyczną herbatą smakują idealnie. Może i Wy przygotujecie je do śniadania? :) SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 4 łyżki cukru 150g miękkiego masła 2 jaja 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 90g prażonych pistacji Helio (niesolonych) dodatkowo: cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki (oprócz pistacji), umieszczamy w misie miksera, miksujemy na wolnych obrotach do połączeni

BABECZKI KAWOWO - CZEKOLADOWE

Obraz
Jakie wypieki pojawiają się u mnie najczęściej? Zdecydowanie ciasteczka (drobnica zawsze dobrze wchodzi :P) oraz wszelkiego rodzaju babeczki. Dlaczego babeczki? Przygotowuje się je bardzo szybko, zwykle mam w domu wszystkie potrzebne składniki a w dodatku ładnie się prezentują i przede wszystkim zawsze są pyszne. W dodatku to temat bardzo wdzięczny jeśli chodzi o innowację. W zależności od nastroju, zachcianek domowników i słodkich zapasów, które mam w danym momencie w domu, przygotowuję różne wersje smakowe. Nietrudno Wam się domyślić, że te słodkie zdecydowanie dominują. Jak powstała dzisiejsza wersja? Miałam ochotę na czekoladę, w dodatku byłam mocno podsypiająca ze zmęczenia, więc stwierdziłam, że przydałaby się kawa. No i są :) No dobra.... były :) SKŁADNIKI: 2,5 szklanki maki 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajo 1,5 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 100g gorzkiej czekolady

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obraz
Focaccia, to obok pizzy, jedno z najczęściej przygotowywanych przeze mnie dań kuchni włoskiej. Bardzo często wykorzystuję ją jako danie główne na obiad czy obiado-kolację. Wtedy wybieram bardziej sycące składniki i tworzę bogate nadzienie. Jednak równie często traktuję ją po prostu jako pieczywo do śniadania czy kolacji. Wtedy nadzienie jest dosyć ubogie- stawiam po prostu na mozzarellę i pomidora oraz dużą ilość oliwy z oliwek. Gorąca, aromatyczna focaccia, oliwa z oliwek, przyprawy... czego chcieć więcej? :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 450g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 300ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru Szczypta soli 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek 2. Dodatkowo: 1 duży pomidor 1 opakowanie mozzarelli oliwa do wysmarowania formy PRZYGOTOWANIE: CIASTO: 1. Do naczynia z ciepłą wodą wsypujemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na 5-10min aż drożdże zaczną pracować. 2. W misc

NUTELLOWE WIANUSZKI

Obraz
Jak już wiecie, uwielbiam słodkie śniadania. Bardzo często przygotowuję pancakes, dlatego mamy już sporą kolekcję przepisów do wyboru. Przy okazji zapraszam Was do zakładki   Pancakes  :) Tym razem propozycja dosyć neutralna- nutellowe wianuszki. Dlaczego neutralna? Ja przygotowałam je na śniadanie, jednak wielu z Was z pewnością potraktuje ten wypiek jako deser. Wedle uznania. To od Was wszystko zależy. Mam nadzieję, że polubicie :) My uwielbiamy :) SKŁADNIKI: (9 wianuszków) 1. Ciasto 500g mąki pszennej 15g drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody szczypta soli 1 łyżka oleju/ oliwy 3 łyżki cukru 2. Dodatkowo: 1 mały słoiczek nutelli (spokojnie, nie zużyjecie go całego- to co zostanie, zjecie łyżką, gdy wianuszki będą w piekarniku :P) cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże z 1 łyżeczką cukru rozpuszczamy w ciepłym mleku. Zasypujemy 2 łyżkami mąki i odstawiamy na 10-15 minut by zaczyn "ruszył". 2. W misce przygotowujemy mąkę z o

Obserwatorzy