Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 14, 2019

WARSTWOWY SERNIK NA ZIMNO Z NUTĄ KAJMAKOWĄ (bez pieczenia)

Obraz
Dzisiejsze ciasto jest w zasadzie nieco inną wersją tego, które pewnie jest Wam dobrze znane. Chodzi mi o ciasto "3bit". Nie miałam jednak ochoty na śmietanową warstwę a od dłuższego czasu chodził za mną sernik na zimno, dlatego tym razem postawiłam na takie smaki. Do tego kajmak a jak kajmak to? WIELKANOC! :D Kto się skusi i przygotuje je na swój wielkanocny stół? Las rąk widzę! :D To do dzieła :) SKŁADNIKI: 1. MASA BUDYNIOWA: 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru) 700ml mleka 3 płaskie łyżki cukru 200g miękkiego masła 2. MASA SEROWA: 750g ricotty 250g mascarpone 2 galaretki cytrynowe 400ml wrzątku 3. DODATKOWO: 2 duże opakowania herbatników (tak, wiem będzie za dużo, ale coś trzeba podjadać w trakcie przygotowania :P) 1 opakowanie masy krówkowej o smaku kajmaku  Helio 1 opakowanie płatków migdałowych PRZYGOTOWANIE: 1. W garnku zagotowujemy 400ml mleka. Proszek budyniowy wraz cukrem rozpuszczamy w 300 ml mleka. Gdy pozostałe mleko się zago

BAKALIOWE DROŻDŻÓWKI Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Obraz
Wielkanoc to nie tylko babki, mazurki czy serniki. To również wypieki drożdżowe w różnych postaciach. Idąc tym tropem proponowałam już Wam wielkanocne wianuszki śniadaniowe a dziś chciałabym Wam pokazać kolejny drożdżowy i mocno bakaliowy wypiek, tym razem w słodszej wersji :) Kiedy szaleć z bakaliami i słodkościami jak nie w święta? :D SKŁADNIKI: 1. CIASTO: 550gram mąki pszennej 200ml ciepłego mleka 80g roztopionego masła 1 jajo 20g drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 2. NADZIENIE: 90g miękkiego masła  3 łyżki cukru trzcinowego 2 czubate łyżeczki cynamonu 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej  Helio 100g suszonej żurawiny 1 opakowanie (70g) płatków migdałowych  Helio (Ilość bakalii jest orientacyjna- każdy może wykorzystać taką ilość jaką lubi, wedle uznania. Dla mnie wyżej podana jest wystarczająca) 3. DEKORACJA: 1 opakowanie polewy czekoladowej deserowej  Helio Płatki migdałów 4. DODATKOWO:  mleko do posmarowania PRZYGOTOWANIE: 1. W

Obserwatorzy