Posty

Wyświetlanie postów z marca 18, 2018

BUŁKI Z ORZECHAMI

Obraz
Pewnie się powtórzę, jednak nie mogę tego nie napisać. Nic nie jest w stanie pobić domowego pieczywa. Wbrew temu, co wiele osób myśli, nie jest to nic trudnego. Wystarczy mieć kilka składników, zagnieść ciasto a ono rośnie samo :) Jeśli jeszcze się nie skusiliście, mam nadzieję, że tym razem się uda. Mam dla Was pyszne bułeczki z orzechami :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 450g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 300ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru Szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2. Dodatkowo: 2-3 garście lekko pokruszonych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: CIASTO: 1. Do naczynia z ciepłą wodą wsypujemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na 5-10min aż drożdże zaczną pracować. 2. W misce przygotowujemy mąkę, oliwę z oliwek. 3. Gdy drożdże ruszą, dodajemy je do mąki i zagniatamy ciasto aż będzie idealnie gładkie (minimum 10 minut). Pod koniec zagniatania dodajemy orzechy, zagniatamy tak, by równomiernie się rozmieściły. W

BABKA BAKALIOWA

Obraz
Na moim wielkanocnym stole zdecydowanie dominują babki i serniki. Możecie to zresztą zauważyć przeglądając świąteczną zakładkę  WIELKANOC . Oczywiście jak co roku, również i tym razem bezwzględnie pojawi się  Pascha . W temacie babek zdecydowanie lubię różnorodność. Każdy z domowników ma swoją ulubioną. Ja również. Jednak co roku próbuję czegoś nowego. Tym razem przetestowałam swój pomysł na babkę bakaliową. Jest pyszna! Jeśli lubicie bakalie, to przepis idealny dla Was :) SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 5 jaj 0,5 szklanki cukru 120g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 opakowania mieszanki keksowej Helio dekoracja: 100g gorzkiej czekolady 0,5 szklanki mleka garść bakalii z mieszanki keksowej Helio PRZYGOTOWANIE: 1. Margarynę roztapiamy na wolnym ogniu, by była ciepła (nie gorąca!). 2. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąki, miksujemy uzyskania gładkiej masy.

SERNIK KAJMAKOWY

Obraz
Święta Wielkanocne tuż tuż... Najwyższy czas na to, by testować nowe, świąteczne pomysły i lekko zasypać Was przepisami. Co prawda zawirowania pogodowe niezbyt wskazują na Wielkanoc, jednak u mnie w kuchni zdecydowanie dominują wiosenne smaki i kolory. Tym razem z okazji odwiedzin bardzo serdecznych znajomych, którzy nie boją się nowości, przygotowałam sernik kajmakowy. Był pyszny, z pewnością pojawi się na moim świątecznym stole. Może i u Was go znajdę? :) SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao 1 jajo szczypta soli 2. Masa serowa: 750g ricotty 250g mascarpone 400g masy krówkowej helio o smaku kajmaku 1 budyń waniliowy 2 jaja 3. Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady 0,5 szklanki mleka 4. Dodatkowo: jajeczka czekoladowe Milka do dekoracji wrzątek do ogrzania masy krówkowej PRZYGOTOWANIE: 1. W misce przygotowujemy składniki na spód. Całość zagniatamy, aż otrzymamy gładkie ciasto. 2. Wysmarowaną

Obserwatorzy