Posty

Wyświetlanie postów z listopada 29, 2020

ORZECHOWE CIASTECZKA KRUCHO-DROŻDŻOWE

Obraz
 Ciasto krucho- drożdżowe większości z Was pewnie kojarzy się z rogalikami. Ja sama do niedawna piekłam z niego tylko rogaliki. Zwykle z czekoladą, bądź saute. Tym razem jednak wyszłam ze swojego stereotypu i zamiast zwijać ciasno rogaliki, wraz z córką upiekłam pyszne ciasteczka. Kto się skusi? :D SKŁADNIKI: 500g mąki pszennej 40g drożdży świeżych (lub 2 opakowania suchych) 200g masła 100g cukru 100g masła orzechowego (u mnie z kokosem od  OneDayMore 1 szklanka ciepłego mleka cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce (drożdże wkruszamy, masło kroimy w kostkę). Całość zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. 2. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Wałkujemy na grubość około 0,5cm, wycinamy ciasteczka w ulubionych kształtach. 3. Ciastka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- około 15 minut w temperaturze 200st . 4. Dekorujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!!

PIERNIKOWE WIANUSZKI Z KANDYZOWANĄ ARONIĄ

Obraz
Święta Bożego Narodzenia i okres poprzedzający, to nie tylko ciasta, pierniczki i pierniki. To również wszelkiego rodzaju korzenne wypieki. Ja przyprawy korzenne wykorzystuję w bardzo wielu potrawach. Jakiś czas temu przygotowałam pyszne wianuszki drożdżowe, z dodatkiem goździków, cynamonu oraz kandyzowanej aronii. Sprawdzą się zarówno jako słodkie śniadanie czy przekąska. Spróbujcie, są pyszne :) S KŁADNIKI: 500g mąki pszennej 200ml ciepłego mleka 80g roztopionego masła 1 jajo 20g drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli 2 garści kandyzowanej aronii @helio_bakalie  1 łyżeczka mielonych goździków 2 łyżeczki cynamonu  Mleko do posmarowania KRUSZONKA: 50g masła  1/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki . PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować". 2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól, jajko,

CIASTECZKA CHAŁWOWE

Obraz
 Pora dorzucić kolejne ciasteczka, do naszego "worka z drobnicą". Tym razem zaproponuję Wam ciasteczka chałwowe. Są świetne. Ale uwaga, mają jeden poważny minus... uzależniają :D SKŁADNIKI: 450g mąki pszennej 150g chałwy (u mnie  Krukam ) 2 jaja 200g twardego masła pokrojonego w kostkę 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na mniejsze części. 2. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5cm. Wycinamy ciasteczka w ulubionych kształtach. 3. Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. 4. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 180stopni z funkcją termoobieg. Można udekorować cukrem pudrem  SMACZNEGO!!!.

Obserwatorzy