Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 10, 2016

CIASTO GRYCZANO- CZEKOLADOWE

Obraz
Moja kolejna propozycja dla Was będzie dosyć nietypowa. Dużo jest przepisów opartych na gryce, ale zwykle w postaci mąki a ciasto, które Wam dziś pokazuję, zrobione jest na bazie kaszy gryczanej. W połączeniu z gorzką czekoladą daje naprawdę bardzo ciekawy smak. Muszę przyznać, że było ono zagadką dla mojego taty, który jak sam o sobie mówi- lubi dobrze zjeść (co w zasadzie jest u nas chyba rodzinne). Gdy upiekłam je po raz pierwszy, to on był w gronie osób, na których "testowałam" smak, oczywiście nic nie mówiąc. Po krótce- tata ugryzł raz, drugi, trzeci.... aż w końcu pyta co to za ciasto. Ja odpowiedziałam pytaniem, czy mu smakuje, na co uzyskałam odpowiedź: "tak, pycha, ale.... czy jest możliwe, że wyczuwam tam grykę?" Jeśli i Wy chcecie na własnej skórze a raczej podniebieniu poznać to połączenie- zachęcam. Dodam (dla osób dbających o linię :P), że jest ono warte tego grzechu :D SKŁADNIKI: 190g kaszy gryczanej (ok. 1 szklanka) ugotowanej w 2 szklankach w

TORT KOKOSOWO- CZEKOLADOWY

Obraz
Każdy z nas ma czasem ochotę zaszaleć, prawda? Ja również :) muszę się Wam przyznać, że nawet częściej niż czasem :P Skoro blog kulinarny, to oczywiście chodzi mi o szaleństwa w kuchni. Tym razem poszalałam z okazji Sylwestra. Goście, którzy nas odwiedzili mają dosyć wymagające podniebienia. Sami pewnie tak nie uważają, ale jak ich znam, lubią sobie dobrze zjeść :) Tak więc by osiągnąć wysoko postawioną poprzeczkę, nagięłam czasoprzestrzeń i mimo braku nadmiaru czasu, przygotowałam tort :) Wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że był pyszny, więc dzielę się przepisem- łapcie i do dzieła :) SKŁADNIKI: 1. Biszkopt: 200g gorzkiej czekolady 200g masła 250ml mleka 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 150g mąki pszennej 60g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2. Krem kokosowy: 400g śmietany 18% 1 śnieżka 100g białej czekolady 150g kokosu 3. Dodatkowo: posłodzona herbata do nasączenia 50g kokosu do posypania PRZYGOTOWANIE: BIS

Obserwatorzy