Posty

Wyświetlanie postów z marca 11, 2018

SEZAMOWE PANCAKES ORKISZOWE

Obraz
Ostatnio przeglądałam dosyć dokładnie statystyki różnych przepisów. Zarówno tutaj na blogu, jak i na instagramie, pancakes to zdecydowanie Wasze ulubione, śniadaniowe propozycje. Szczerze mówiąc, wcale Wam się nie dziwię. Wszyscy w mojej Rodzinie je uwielbiają. Ale to już wiecie. Ostatnio w mojej głowie powstał kolejny pomysł. Jako że bardzo lubię wszystko co związane z sezamem, postanowiłam wykorzystać masło sezamowe tahini od Plantafood do przygotowania pancakes. Wiem, że będzie to nieskromne, ale ta decyzja okazała się być strzałem w dziesiątkę. Przekonajcie się sami :) SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 400g jogurtu naturalnego 3 łyżki tahini plantafood 2 jaja 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka oleju dodatkowo do dekoracji: cukier puder sezam PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy pianę z białek, deli

BŁYSKAWICZNE ŚLIMACZKI CYNAMONOWE

Obraz
Bułeczki, które chcę Wam dzisiaj zaproponować, to chyba najszybsze pieczywo, jakie kiedykolwiek piekłam. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut a podczas pieczenia można spokojnie ogarnąć wszystkie poranne czynności. Dlatego właśnie upiekłam je dziś na śniadanie. Ze względu na cynamon, mi najlepiej smakują w wersji słodkiej. Skusicie się? SKŁADNIKI: 500g mąki pszennej 400g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 10-12 równych części. 2. Z każdej części tworzymy wałeczek, który następnie zwijamy w ślimaczka, dokładnie sklejając ciasto. Końcówkę ślimaka lekko podwijamy pod spód bułeczki. 3. Bułeczki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez  15 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe z masłem i miodem lub domową konfiturą. SMACZNEGO!!! P.S. Porcelana, którą w

FOCACCIA Z KIEŁBASĄ, MOZZARELLĄ I CIECIERZYCĄ

Obraz
Focaccia, to pyszne danie z kuchni włoskiej, które daje nam duże pole do popisu. Znacie już różne wersje tego wypieku- znajdziecie je na blogu. Jednak by nie było Wam zbyt nudno, przygotowałam kolejną propozycję. Tak naprawdę, to od Was zależy, co znajdzie się na focaccii. Nie bójcie się eksperymentować. Jeśli wolicie na początek wypróbować sprawdzone rozwiązania, zapraszam do skorzystania z mojego przepisu :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 450g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 300ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru Szczypta soli 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek 2. Nadzienie: 250g aromatycznej kiełbasy ok 200g ciecierzycy odsączonej z zalewy 1 opakowanie mozzarelli 3. Dodatkowo: listki bazylii do dekoracji olej/ oliwa do wysmarowania formy PRZYGOTOWANIE: CIASTO: 1. Do naczynia z ciepłą wodą wsypujemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na 5-10min aż drożdże zaczną pracować. 2. W misce

Obserwatorzy