PIERNIKOWE PANCAKES

Uwielbiam świąteczne smaki. Są przepełnione korzennym aromatem goździków, cynamonu, czasem gałki muszkatałowej. Obok serników i makowców stanowią one dla mnie kwintesencję świąt :) Listopad i grudzień to zdecydowanie okres, w którym zaczynają królować u mnie tematy piernikowe. Nie tylko pod postacią pierniczków. Tym razem wykorzystałam przyprawy korzenne do pancakes. Efekt? Pyszne, prawie świąteczne śniadanie :) Mam nadzieję, że i Wy się skusicie :) SKŁADNIKI: 2 szklanki maki orkiszowej (można zastąpić pszenna) 400g jogurtu naturalnego 2 jaja 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 czubata łyżeczka cynamonu 2 lyzeczki mielonych goździków 2 łyżki cukru 1 łyżka oleju Dodatki: wedle uznania :) PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. 3. Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy łyż...