Posty

Wyświetlanie postów z listopada 26, 2017

PIERNIKOWE PANCAKES

Obraz
Uwielbiam świąteczne smaki. Są przepełnione korzennym aromatem goździków, cynamonu, czasem gałki muszkatałowej. Obok serników i makowców stanowią one dla mnie kwintesencję świąt :) Listopad i grudzień to zdecydowanie okres, w którym zaczynają królować u mnie tematy piernikowe. Nie tylko pod postacią pierniczków. Tym razem wykorzystałam przyprawy korzenne do pancakes. Efekt? Pyszne, prawie świąteczne śniadanie :) Mam nadzieję, że i Wy się skusicie :) SKŁADNIKI: 2 szklanki maki orkiszowej (można zastąpić pszenna) 400g jogurtu naturalnego 2 jaja 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 czubata łyżeczka cynamonu 2 lyzeczki mielonych goździków 2 łyżki cukru 1 łyżka oleju Dodatki: wedle uznania :) PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. 3. Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy łyż

CYNAMONOWE TALARKI

Obraz
Nie wiem jak to wygląda u Was, ale dla mnie jesień i zima to pora gdy jest ponuro, zimno, wieczory są długie i nieprzyjemne, dlatego najlepszym sposobem na nie są wypieki. By umilić sobie czas, bardzo często decyduję się na jakieś ciasteczka, ponieważ każda drobnica sprawdza się, gdy jest ochota na jakąś przekąskę. Jesień to początek korzennych aromatów- u wielu z Was na pewno królują szarlotki. U mnie też, jednak cynamonu używam nie tylko do jabłek. Tym razem, dodałam go do maślanych ciasteczek. Dodatkowe oprószenie cukrem pudrem daje piękny, zimowy efekt :) Efekty widzicie na zdjęciach. Jeśli ślinka Wam choć trochę cieknie, zapraszam do przepisu :) SKŁADNIKI: 420g mąki pszennej 200g twardego masła pokrojonego w kostkę 80g cukru 2 jaja 3-4 łyżeczki cynamonu 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: Cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na mniejsze części. 2. Każdą część rozwałkow

JAJECZNICA W TOSTOWYCH MISECZKACH

Obraz
Tym razem chciałabym Wam zaproponować coś bardzo prostego. Dla niektórych pewnie wręcz banalnego. Jajecznicę. Nic takiego prawda? Jednak sposób jej podania jest dla mnie wystarczająco ciekawy i atrakcyjny, by podzielić się z Wami przepisem. Bardzo często proste rozwiązania są najlepsze. Tak właśnie było z jajecznicą. Z pozoru taka sama jak zawsze, a jednak trochę inna. Przekonajcie się sami :) SKŁADNIKI: 1. Miseczki: 12 kromek chleba tostowego 2. Jajecznica: 6 dużych jaj 50ml mleka 100g wędliny pokrojonej w kostkę Garść startego żółtego sera 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki szczypiorku Sól, pieprz do smaku 3. Dodatkowo: Masło klarowane do usmażenia jajecznicy (u mnie 2 łyżki) PRZYGOTOWANIE: 1. Kromki chleba tostowego rozwałkowujemy na cienkie placki. Delikatnie wkładamy je do formy na muffinki tworząc miseczki. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Na patelni roztapiamy masło. W miseczce przygotowujemy jaja oraz pozostałe składniki. Całość przelewam

TARTA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM

Obraz
Wiem, że lubicie tarty. Bardzo mnie to cieszy, ponieważ ja je uwielbiam. Już wcześniej wspominałam, że temat ten daje naprawdę ogromne pole do popisu. Dlatego właśnie staram się wymyślać dla Was i dla siebie nowe propozycje. By nie było nam wszystkim zbyt słodko, w ramach przerywnika, pyszna i bardzo delikatna tarta szpinakowa z łososiem. Mam nadzieję, że przekonają się do niej również wszyscy ci, którzy niekoniecznie rzucają się na szpinak :) SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 jajo szczypta soli 2. Nadzienie: 200g mrożonego szpinaku 350-400g łososia 200g śmietany 18% 3 jaja 2 łyżeczki tymianku sól, pieprz do smaku 3. Dodatkowo: masło do wysmarowania formy PRZYGOTOWANIE: 1. Kruchy spód: z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wyklejamy nim wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty (średnica 28cm). Podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. 2. Łososia myjemy, osuszamy, od

Obserwatorzy