CIASTECZKA MAKOWE

Każdy ma swoje sposoby na chandrę. Dla mnie nie ma nic lepszego niż domowej roboty słodkości. Ciasteczka maślane świetnie się spisują, ponieważ ładnie pachną, są malutkie i jak wiele osób twierdzi- "one nie pytają, one rozumieją". Jak to zwykle bywa z "drobnicą", bardzo szybko znikają, dlatego zwykle przygotowuję podwójną porcję, żeby cokolwiek dla mnie zostało :) Moja dzisiejsza propozycja to połączenie klasyku z dodatkiem maku. Efekt? Doooobrze wchodzą :D :D Spróbujcie :) SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła (w temperaturze pokojowej- ma być miękkie) 1 jajo 1/3 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki maku sok z połówki cytryny PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą białą masę. Dodajemy jajo i dalej ucieramy. Gdy otrzymamy puszysty krem, dodajemy do niego sok z cytryny, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz mak i szybko zagniatamy ciasto podsypując mąką w ...