TARTA CZEKOLADOWA Z MASCARPONE

Nasza kolekcja słodkości krok po kroku się powiększa. Najwyższa pora, by do tych zbiorów dołączyła jedna z moich ulubionych tart. Jej przygotowanie jest proste i wręcz błyskawiczne. Muszę przyznać, że często robię ją jako tzw. przerywnik na kilka minut. Radość jest podwójna- szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak. Jeśli jesteście takimi wielbicielami czekolady jak ja, na pewno będzie Wam smakowała :) SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajo 1 łyżka cukru szczypta soli Krem: 250g mascarpone 100g gorzkiej czekolady niewielka objętość mleka do odpowiedniej konsystencji Dodatkowo: konfitura z żurawiny do posmarowania migdały i suszona żurawina do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Z wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto i wyklejamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 3. Na chłodnym spodzie rozsmarowujemy konfiturę z żurawiny. Jeś...