Posty

Wyświetlanie postów z marca 27, 2016

TARTA CZEKOLADOWA Z MASCARPONE

Obraz
Nasza kolekcja słodkości krok po kroku się powiększa. Najwyższa pora, by do tych zbiorów dołączyła jedna z moich ulubionych tart. Jej przygotowanie jest proste i wręcz błyskawiczne. Muszę przyznać, że często robię ją jako tzw. przerywnik na kilka minut. Radość jest podwójna- szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak. Jeśli jesteście takimi wielbicielami czekolady jak ja, na pewno będzie Wam smakowała :) SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajo 1 łyżka cukru szczypta soli Krem: 250g mascarpone 100g gorzkiej czekolady niewielka objętość mleka do odpowiedniej konsystencji Dodatkowo: konfitura z żurawiny do posmarowania migdały i suszona żurawina do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Z wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto i wyklejamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 3. Na chłodnym spodzie rozsmarowujemy konfiturę z żurawiny. Jeś

PIEROGI Z ŁOSOSIEM

Obraz
Wyjeżdżając nad morze staram się zjeść jak największą ilość ryb w różnych postaciach. Tym razem miałam okazję skosztować pierogów z łososiem. W związku z tym, że uwielbiam pierogi, bardzo mi to odpowiadało i oczywiście po zjedzeniu pierwszego w głowie powstał pomysł przygotowania takich pierogów w domu. Oto i one :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto 300g mąki pszennej 200ml ciepłej wody łyżka masła szczypta soli 2. Farsz 400g łososia (bez skóry) 120g twarogu 1 cebula 1 łyżka oleju przyprawy: sól, pieprz kolorowy, tymianek, oregano PRZYGOTOWANIE: Ciasto 1. Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy sól, roztopione masło, wodę i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, podsypując niewielką ilością mąki. Zagniatamy do momentu, gdy odchodzi od rąk. 2. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania farszu. Farsz 1. Z łososia oddzielamy skórę, przyprawiamy go kolorowym pieprzem oraz tymiankiem, zawijamy w folię i gotujemy na parze około 25min ( jeśli płat jest gruby, należy

Obserwatorzy