Posty

Wyświetlanie postów z września 4, 2016

TARTA Z ŁOSOSIEM "5 SMAKÓW"

Obraz
Tarta, którą właśnie Wam proponuję powstała, dzięki mojej fantazji :) Pomysłem wyjściowym był łosoś z ziemniaczkami i sosem beszamelowym. Jednak po chwili namysłu, jak to mam w naturze- kombinowałam i wykombinowałam coś innego. Mi i mojej rodzinie bardzo smakowało. Mam nadzieję, że Wam również :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 200g mąki pszennej 100g twardego masła pokrojonego w kostkę 1 jajo szczypta soli 2. Sos beszamelowy 70g masła 2 łyżki mąki 0,5l mleka 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej 3. Nadzienie: 400g łososia (filet) 4 nieduże ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 garście świeżego szpinaku 100g twarogu (chudy/ półtłusty) 2 łyżeczki oregano 1-2 łyżeczki tymianku kolorowy, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wyklejamy nim wysmarowaną masłem tortownicę. Podpiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Łososia myjemy, osuszamy, odcinamy skórę i kroimy w kostkę. Przyprawiamy tymiankiem i kolorowym pie

CHLEBEK CUKINIOWY

Obraz
Przepis na dzisiejszy chlebek nie jest mój. Przyznaję się bez bicia. Zgapiłam go z czasopisma "Kuchnia", które prenumeruje moja mama. Mówcie co chcecie- mój czy nie, wypróbowałam, bardzo zasmakował mi i mojej rodzinie, dlatego postanowiłam się nim podzielić. Fanom nietypowego pieczywa powinien smakować tak samo jak mi. Dodatkową zaletą jest jego błyskawiczne wykonanie na zasadzie "wrzuć, wymieszaj, upiecz" :D Wypróbujcie i oceńcie, ja bardziej zachwalać nie będę :) przy okazji zapraszam Was do zakładki śniadania, znajdziecie tam inne pyszne śniadaniowe pomysły :)  http://lubie-gary.blogspot.com/search/label/Śniadania SKŁADNIKI: 2 jaja 70g jogurtu naturalnego 70g oliwy z oliwek 20g miodu 200g startej cukini 100g mąki orkiszowej 100g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 60g posiekanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki na chlebek mieszamy, przekładamy do keksówki

BABKA CHAŁWOWA

Obraz
Dawno nie pojawiła się żadna nowa babka. Pora to zmienić :) Jako, że mam tzw. "fazę" na chałwę, postanowiłam, że będzie chałwowa. Był już sernik chałwowy http://lubie-gary.blogspot.com/2016/03/sernik-chawowy.html , był również tort http://lubie-gary.blogspot.com/2016/08/tort-chawowy.html , w takim razie, dlaczego nie może być babki? :) Może ;) Przepis wędruje w Wasze ręce :) SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 4 jaja 0,5 szklanki mleka 180g miękkiego masła 200g chałwy kakaowej 1 opakowanie proszku do pieczenia Szczypta soli Dodatkowo: Olej do wysmarowania formy Mąka do obsypania formy Dekoracja: Cukier puder wymieszany z gorzkim kakao PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. 2. Wkruszamy chałwę, miksujemy na gładką masę. Po kolei wbijamy żółtka (białka oddzielamy do innego naczynia), dodajemy przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, miksujemy. 3. Wlewamy mleko, miksujemy do połączenia się składn

Obserwatorzy