Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 24, 2016

BROWNIE JAGLANE

Obraz
Czekolada, czekolada, czekolada :) Jak wiecie, ten składnik bardzo często się u mnie pojawia :) W różnych formach i postaciach :) Znam wielu fanów, ale też i przeciwników, którzy uparcie powtarzają, jakie to tuczące i niezdrowe. Moje podejście do tego tematu jest zdecydowanie inne. Czekolada od zawsze wywoływała u ludzi uśmiech, więc tego się trzymam i nieraz topię w niej swe smutki. Dzisiaj humor dopisuje, ale nie trzeba mieć chandry, by zjeść coś czekoladowego. Dla wszystkich liczących kalorie przygotowałam zdrowszą wersję brownie. Nie pożałujecie :) SKŁADNIKI: 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 4 jaja 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody gazowanej 3/4 mąki pszennej 0,5 szklanki cukru trzcinowego 4 czubate łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 duże garści suszonej żurawiny 2 duże garści pokrojonych migdałów PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę, jaja, olej miksujemy blenderem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ka

PASTA Z RUKOLI

Obraz
Bardzo lubię różnego rodzaju "smarowidła" do pieczywa. Ostatnio znudziły mi się zwykłe serki typu Almette i zaglądając do lodówki doszłam do wniosku, że można coś pokombinować ze składników, które w niej znalazłam :) Powstała pasta z rukoli. Świetny dodatek do grzanek czy tostów. Nadaje się również jako baza na kromkę z szynką czy inną zawartością :) Jako, że jedni z Was wolą delikatniejsze smaki, inni bardziej wyraziste, przygotowałam dwie wersje. Według mnie obie są pyszne, wybór należy do Was :) WERSJA I 60g wymytej i wysuszonej rukoli 125g ricotty łyżka oliwy sól, pieprz, oregano WERSJA II 60g wymytej i wysuszonej rukoli 100g fety łyżka oliwy łyżeczka soku z cytryny pieprz, oregano Dodatkowo: posiekane orzechy  włoskie (2 garście) PRZYGOTOWANIE: 1. Rukolę blendujemy, dodajemy ser, oliwę oraz przyprawy i całość blendujemy na gładką pastę. Możemy dodać posiekane orzechy i wymieszać z pastą lub też posypać na wierzchu do dekoracji. 2. Gotową pa

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Obraz
Nie wiem jak to u Was wygląda, ale u mnie wiodącym pieczywem jest chleb, który sama piekę. Jednak czasem przychodzi smak na świeżą, ciepłą bułkę, którą zjadam tuż po wyjęciu z piekarnika. Dodatkowo lubię zapach świeżego pieczywa w domu, dlatego gdy mam wieczorem czas, zagniatam ciasto by na śniadaniowym stole pojawiły się cieplutkie bułki :) Jeśli i Wy lubicie- zabierajcie się do pracy :) SKŁADNIKI: 600 g mąki pszennej 7g suchych drożdży 190ml ciepłej wody 80g masła 1 łyżka cukru 2 jaja szczypta soli sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Roztapiamy masło. 2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę i drożdże, jajka, roztopione masło, cukier i sól. 3. Bardzo dokładnie zagniatamy ciasto (minimum 10minut) by nasze bułki były puszyste. 4. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok 2h do wyrośnięcia. Jeśli chcecie piec bułeczki rano, przykryjcie ciasto woreczkiem i odstawcie do lodówki a rano wyjmijcie i odstawcie na około godzinę by lekko wyrosły. 5. Wyrośnięte cia

Obserwatorzy