Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 17, 2017

KEKS MARCEPANOWY Z CZEKOLADĄ

Obraz
Keksy to jedne z moich ulubionych Świątecznych, a w zasadzie przedświątecznych ciast. Temat jest bardzo szeroki i w zasadzie w zależności od wybranych dodatków, możemy tworzyć różne wersje. Jako że uwielbiam czekoladę, tym razem wybrałam właśnie ją. Dodatkowo- święta, to czas bogaty w migdały i marcepan, dlatego postanowiłam również wybrać ten składnik. Efekt? Taki, że ślinka cieknie i znika w okamgnieniu :) Przekonajcie się sami :) SKŁADNIKI: 1. Keks: 200g miękkiego masła 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 90g cukru pudru 4 duże jaja 100g gorzkiej czekolady 200g masy marcepanowej 2. Polewa: 100g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki mleka 3. Dodatkowo: płatki migdałów do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, białą masę. Cały czas ucierając, wbijamy po kolei jajka. Miksujemy, do połączenia się składników. 2. Mąki przesiewamy do miski, stopniowo dodajemy

TORT KORZENNY

Obraz
Święta to czas przepychu, bogactwa smaków, uginających się stołów. Klasycznie na stołach pojawiają się makowce, serniki, pierniki i różnego rodzaju ciasteczka. W poszczególnych regionach można znaleźć moczkę, makówki, kutię i wiele innych słodkich specjałów. U mnie w okresie świątecznym na stole pojawia się również tort. Dlaczego? Głównie ze względu na elegancję tego wypieku. Poza tym, moja Druga Połowa uwielbia torty. Kiedy więc spełniać zachcianki jak nie w Święta? :D Tym razem mam dla Was korzenną propozycję ;) SKŁADNIKI: 1. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników 2. Krem: 250g mascarpone 330ml śmietany 30% 1 bita śmietana w proszku 2 łyżeczki cynamonu 3. Do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki czarnej herbaty 1 łyżeczka cukru 4. Dekoracja: Ciasteczka korzenne do obłożenia 3 zblendowane ciasteczka PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijamy na szty

MAKOWE ŚLIMACZKI

Obraz
Święta bez makowca? Nie ma szans. Oczywiście u mnie na pierwszym miejscu zawsze są makówki, ale nie znaczy to, że na Wigilijnym stole nie ma się pojawić makowiec. Nie ma takiej opcji. Mimo, że najlepszy makowiec od lat wypieka Babcia i zawsze będzie to dla mnie wzór do naśladowania, ja również zawsze przygotowuję swoją wersję. Możecie się domyślić, że mój Świąteczny stół ugina się pod ciężarem słodkich wypieków :) Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować nieco inną niż zwykle wariację na temat drożdżowego makowca :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajo 30g świeżych drożdży 70g roztopionego masła szczypta soli 2. Nadzienie: 3/4 puszki masy makowej Helio 3. Dodatkowo: niewielka ilość mąki do podsypania (przy wałkowaniu) olej do wysmarowania formy mleko do posmarowania ślimaczków 1 opakowanie białej polewy Helio garść pokruszonych płatków migdałowych PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy

ŚWIĄTECZNE MARKIZY

Obraz
Święta Bożego Narodzenia, a w zasadzie głównie okres przedświąteczny, to czas, w którym wypiekam bardzo duże ilości różnego rodzaju ciastek. Oczywiście na pierwszym miejscu zawsze są pierniki i ciasteczka korzenne, jednak pojawia się też inna klasyka w postaci maślanych ciasteczek. Niestety to pierniki, przechowywane w sekretnym miejscu domu (by nie dostały się w ręce moich słodkożerców) zwykle jako tako przetrwają do Świąt (druga lub trzecia partia). Pozostałe ciasteczka znikają praktycznie od razu. Mi to nie przeszkadza- mogę wypiekać kolejne ciasteczkowe blachy :D SKŁADNIKI: 1. Ciasteczka: 470g mąki pszennej 200g twardego masła pokrojonego w kostkę 3 jaja 90g cukru 2. Krem: 250g mascarpone 100g gorzkiej czekolady 3. Dodatkowo: Mąka do podsypywania okrągły wykrawacz + stempel z wybranym przez Was wzorkiem (nie jest to konieczne, ciasteczka bez wzorków smakują równie pysznie) PRZYGOTOWANIE: CIASTKA: 1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto

Obserwatorzy