Posty

Wyświetlanie postów z maja 1, 2016

TARTA Z RABARBAREM

Obraz
Sezon rabarbarowy trwa. Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam ciasta z rabarbarem. Ma charakterystyczny, kwaskowaty smak, który bardzo fajnie łamie słodycz ciasta. Niestety jest to owoc sezonowy, dlatego trzeba korzystać póki się da :) O wielu składnikach mogę powiedzieć "smak z dzieciństwa". Rabarbar też się do takich zalicza. Klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem, które przygotowuje babcia to prawdziwa uczta dla podniebienia. Tajnym składnikiem, który dodaje to swoje serce, dlatego jest niepowtarzalne :) A ja, również wkładając całe swoje serce w wypieki, tym razem dzielę się swoją wersją na rabarbar- tartą rabarbarową :) SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka cukru 1 jajo szczypta soli 2. Nadzienie: 500g rabarbaru 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy (z lidla) + 2 łyżki cukru 50ml mleka 3. Kruszonka: 60g mąki pszennej 50g zimnego masła 30g cukru 4. Dodatkowo: masło do posmarowania formy cukier pu

QUICHE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Obraz
Sezon szparagowy trwa. Jest to bardzo fajne warzywo, po które sięgam dosyć często, ponieważ świetnie wpasowuje się w różne potrawy. Zielone możemy jeść również na surowo dlatego pasują do sałatek, ale o tym może innym razem :) dziś propozycja, którą możecie wykorzystać jako obiad, kolację czy po prostu przekąskę ;) SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód 200g mąki pszennej 100g masła (zimnego, pokrojonego w kostki) 1 jajo Szczypta soli 2. Nadzienie 3/4 pęczka szparagów 1 kulka mozzarelli 2 jaja 200g śmietany 12% Przyprawy: oregano, kolorowy pieprz   PRZYGOTOWANIE: 1. Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wyklejamy nim posmarowaną masłem formę do tarty. Jeśli takiej nie macie, quiche można przygotować w tortownicy (średnica 26-28cm). 2. Szparagi myjemy, osuszamy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na mniejsze kawałki  (ja kroiłam na 3 równe części). 3. Pokrojonymi łodyżkami szparagów wypełniamy kruchy spód. Główki zostawiamy na wierzch. 4. Przygotowujemy zalewę:

Obserwatorzy