Posty

Wyświetlanie postów z maja 8, 2016

CZEKOLADOWE CIASTECZKA M&M's

Obraz
Pora na trochę "drobnicy" dla łasuchów takich jak ja. Ciasteczka z m&m'sami to jedne z moich ulubionych. Nie wymagają dużo czasu ani też specjalnych składników, więc przygotowuję je w wolnych chwilach, gdy tylko mam ochotę. Znikają bardzo szybko, dlatego czasem piekę podwójną porcję. W zależności od nastroju wybieram jasną lub ciemną wersję. Dzisiaj pora na ciemną ;) SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła (w temperaturze pokojowej- ma być miękkie) 1 jajo 1/3 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao paczka m&m'sów lub innych czekoladowych drażetek PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą białą masę. Dodajemy jajo i dalej ucieramy. Gdy otrzymamy puszysty krem, dodajemy do niego przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz kakao i szybko zagniatamy ciasto podsypując mąką w razie potrzeby (nie za dużo, by nie były za twarde). Nie zagniatamy go długo- wystarczy by nie kleił

WIOSENNA SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Obraz
Jak wspominałam przy okazji quiche, zielone szparagi możemy zjadać na surowo. Są świetne! Muszę przyznać, że pierwszy raz podchodziłam dosyć nieufnie do pomysłu zjedzenia surowego szparaga, ale przełamałam się, żyję, mam się świetnie, więc spokojnie- możecie jeść :D co więcej, nie pożałujecie ;) Dlatego właśnie specjalnie dla Was mam propozycję lekkiej sałatki, która będzie pasowała jako dodatek do obiadu czy kolacji, ale również możecie ją zjeść jako formę lekkiego lunchu czy drugiego śniadania ;) SKŁADNIKI: 3/4 szklanki komosy ryżowej białej 0,5 pęczka zielonych szparagów 0,5 ogórka zielonego 0,5 czerwonej papryki 5-6 rzodkiewek 2 garści suszonej żurawiny 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości sól, kolorowy pieprz- do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę przelewamy zimną wodą, gotujemy w proporcji 1:2. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. 3. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów, kroimy je na mniejsze części (około 5 kawałków z każdej

MATCHA PANCAKES

Obraz
Klasyczne pancakes już były, więc pora na jakieś nowości :) Jako że zaopatrzyłam się w nową porcję herbaty matcha, trzeba rozsądnie ją wykorzystać :) Ma ona charakterystyczny i dosyć intensywny smak, więc postanowiłam dodać ją do pankejków i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Przekonajcie się sami :) SKŁADNIKI: (porcja na 3 osoby) 2 jaja 3/4 szklanki mleka 3 łyżki oleju 1,5 łyżki cukru 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki matcha 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: olej/ masło klarowane do smażenia syrop klonowy owoce do dekoracji (u mnie kiwi) PRZYGOTOWANIE: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. Żółtka wraz z mąką, matcha, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, olejem oraz mlekiem ubijamy/ mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy do połączenia się składników. 4. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na złoty kolor z obu s

Obserwatorzy