Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 20, 2017

CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO (bez pieczenia!)

Obraz
Mam nadzieję, że nie znudziły Wam się jeszcze moje serniki na zimno. Tym razem postanowiłam zrezygnować z owoców i pójść w zdecydowanie najbardziej lubiany przeze mnie temat, jakim jest czekolada :D Tak tak, ja wiem, cukry proste, tłuszcze itp. Że niby niezdrowe. Tak, w dobie dzisiejszego zdrowego trybu życia czekolada jest baaaardzo passe. No ale cóż, nawet najwięksi przeciwnicy pewnie się zgodzą, że z umiarem nic nikomu jeszcze nie zaszkodziło. A że ja zjadam czekoladę w ilościach większych niż umiar... Ciiiii... Zostanie to naszą tajemnicą :D :D A teraz do rzeczy. Jak zawsze, czekolada mnie nie zawiodła i dzięki temu mam dla Was teraz przepis na pyszny i bardzo delikatny sernik. Do dzieła! :D SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 750g ricotty 250g mascarpone 200g czekolady gorzkiej/ deserowej 2 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki wrzątku 1,5 łyżki żelatyny dekoracja: opakowanie ciasteczek w czekoladzie PRZYGOTOWANIE: 1. Dno tortownicy o średnicy 28cm wykłada

SAŁATKA Z RUKOLĄ I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Obraz
Lubię sałatki a Wy? Bardzo często przygotowuję je jako formę przekąski, ale zwykle po prostu serwuję je jako dodatek do obiadu czy kolacji. Przygotowanie to zwykle kilka minut, a kompozycja smakowa i kolorystyczna dodaje uroku serwowanej potrawie. Tym razem wykorzystując kilka podstawowych składników, przygotowałam bardzo fajną kompozycję smakową. Przekonajcie się sami :) SKŁADNIKI:  (porcja dla 2 osób) 1/2 opakowania rukoli ok. 15-20 pomidorków koktajlowych 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka płynnego miodu szczypta kurkumy garść płatków migdałowych PRZYGOTOWANIE: 1. Rukolę myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. 2. Pomidorki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki. Dodajemy do rukoli. 3. Do oliwy z oliwek dodajemy płynny miód oraz kurkumę, mieszamy. Gotowym sosem polewamy wcześniej przygotowaną rukolę z pomidorkami. 4. Całość równomiernie obsypujemy płatkami migdałowymi. SMACZNEGO!!!!

CIASTECZKA PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Obraz
Lubię domowe, maślane ciasteczka. To klasyk, który sprawdzi się w każdych okolicznościach. Dodatkowo, jest to temat dający duże pole do popisu. Można przygotowywać je w różnych kombinacjach smakowych, z różnymi dodatkami. Nie znam osób, które nie lubią takich ciasteczek. Dodatkową zaletą jest prostota wykonania. Teraz pewnie domyślacie się, że wypiekam je naprawdę często. Wersja czekoladowa wędruje w Wasze ręce :) SKŁADNIKI: 200g miękkiego masła 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady szczypta soli PRZYGOTOWANIE: 1. Masło miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy jajo, dalej miksujemy. 2. Po otrzymaniu gładkiej masy, dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Miksujemy, by składniki się skleiły. 3. Masę wykładamy na stolnicę, szybko zagniatamy - tylko do uzyskania gładkiego ciasta. 4. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta, zagnia

Obserwatorzy