Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 27, 2015

ŚLIMACZKI Z TORTILLI

Obraz
Nie samymi słodkościami żyje człowiek, więc by Was nie zasłodzić pozwolę sobie na mały przerywnik. Dosłownie mały, ponieważ mam dla Was świetną propozycję na lekką przekąskę. Może wkomponujecie ją w sylwestrowe menu :) Przyznam, że twórcą jest moja bardzo dobra koleżanka, która zgodziła się, bym podzieliła się z Wami przepisem, ponieważ ja sama jestem zachwycona tymi ŚLIMACZKAMI :) Co potrzebujemy? Bardzo niewiele- naprawdę kilka prostych składników, dobre chęci i wolną chwilę na przygotowanie :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie tortilli (takiej jaką lubicie najbardziej) 1 papryka 2 opakowania almette lub innego serka twarogowego (u mnie almette z ziołami) 1 puszka kukurydzy sałata lodowa szynka w dużych plastrach (by dobrze się zwijało :D) PRZYGOTOWANIE: 1. Placki smarujemy serkiem twarogowym a następnie posypujemy poszatkowaną na mniejsze kawałki sałatą lodową zostawiając wolny pas tylko z serkiem, by ślimaczki dobrze się skleiły. 2.

SERNIK DYNIOWY Z NUTĄ CYNAMONOWĄ

Obraz
Spotkania poświąteczne w pełni, więc jak się możecie domyślić, mój piekarnik nie ma ani chwili wytchnienia :) By nie być gołosłowną, kolejny sernik do naszej kolekcji. Tym razem przyszła pora na SERNIK DYNIOWY Z NUTĄ CYNAMONOWĄ. Szczerze powiedziawszy, gdybym miała wybrać swój ulubiony sernik, to ten byłby w zdecydowanej czołówce. Ma idealnie kremową konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Mam nadzieję, że Wasze podniebienia polubią go równie mocno jak moje :) Jego przygotowanie jest bardzo proste, więc nie traćmy czasu, zabierajmy się do pieczenia! SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód: 200g mąki 100g masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao 1 jajo szczypta soli 2. Masa serowa: 500g ricotty 250g mascarpone 300g puree dyniowego 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy (mój ulubiony to niemiecki dostępny w Lidlu) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g białej czekolady 2 jaja 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1,5 łyżeczki cynamonu 3. Do dekoracji: 140g p

SERNIK KORZENNY

Obraz
Święta, święta i po świętach. Jednak u mnie sezon na pierniki i korzenne wypieki nadal trwa. Dlatego dziś z okazji poświątecznego spotkania rodzinnego na stole znalazł się SERNIK KORZENNY. Osobiście jestem wielką fanką serników, więc na pewno jeszcze kilka rodzajów się tutaj pojawi. Mam nadzieję, że trafię w Wasze kubki smakowe. Będzie świetnym pomysłem na spotkanie sylwestrowe i karnawał :) SKŁADNIKI: 1. Spód: 200g mąki 100g masła (z lodówki) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajo 2 łyżeczki mielonych goździków szczypta soli 2. Masa serowa: 750g ricotty 250g mascarpone 200g pierników z nadzieniem 2 łyżki miodu 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżka cynamonu 3 jaja SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Przygotowujemy kruchy spód. Do miski wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia, szczyptę soli,cukier puder, przyprawy, dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz jajo. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie. Wyklejamy tortownicę (28cm). Podpiek

LAMPARCI CHLEBEK

Obraz
Witam po krótkiej przerwie :) Po świątecznych wypiekach, słodkościach i innych pysznościach każdy, a przynajmniej większość z nas wraca do "normalnej" diety. Jako fanka wypieków nie mogę odpuścić, dlatego już wczoraj piekarnik pracował pełną parą i oto efekty- LAMPARCI CHLEBEK. Pewnie myślicie, że to jakieś ciasto, ale nie :) Dla mnie to forma pieczywa, które najlepiej smakuje z masłem, a jeszcze lepiej z NUTELLĄ (Kolejny ukłon dla fanów nutelli :P). Muszę się przyznać, że jeszcze niedawno nie wiedziałam o istnieniu takiego wypieku i było to wyzwanie dla mnie rzucone przez koleżanki. Challenge accepted- mission completed. A teraz ja rzucam Wam wyzwanie- do garów- pieczemy! :) SKŁADNIKI: 380g mąki pszennej 30g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży (7g) 250ml mleka (może być zimne z lodówki) 20g masła w temperaturze pokojowej (powinno być miękkie, by dobrze się wyrabiało) Brązowe cętki: dodatkowo 15g kakao, 15g mleka Ciemno-brązowe cętki: 10g

Obserwatorzy