KRUCHE CIASTECZKA KAKAOWO-MIGDAŁOWE

Ciastka, ciasteczka ❤️ Uwielbiam taką drobnicę. Świetnie się sprawdza nie tylko na święta. Dodatkowy plus tego wypieku jest taki, że jeśli tylko uda nam się je schować nim dobiorą się do nich zwinne paluszki domowników, można je długo przechowywać. No dobra, ja muszę je chować nawet przed sobą, ewentualnie mogę schodzić do spiżarni bez okularów, jednak to byłoby już zamachem na moje zdrowie i życie.
Tym razem pyszna, bardzo lekka w smaku propozycja. Uwaga! To uzależnia! :)







SKŁADNIKI:
250g miękkiej margaryny
80g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
100g mąki pszennej
250g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
50g mielonych migdałów
dodatkowo: cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
1. Margarynę ucieramy z cukrem na biały, puszysty krem.
2. Dodajemy oba rodzaje mąki, cukier wanilinowy- miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Dosypujemy migdały, chwilę miksujemy.
3. Gotowe ciasto przykrywamy, wkładamy do lodówki na minimum 0,5 godziny.
4. Gdy ciasto się schłodzi, formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha laskowego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Kuleczki lekko spłaszczamy widelcem (by ciasto nie kleiło się do widelca, można zanurzać go w mące ziemniaczanej).
5. Pieczemy 15 minut w temp 175- 180 st z funkcją termoobieg. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.






SMACZNEGO!


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy