CIASTO CZEKOLADOWO - PIERNIKOWE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I ORZECHAMI

Bardzo lubię wypieki korzenne. W okresie okołoświątecznym powstaje ich w mojej kuchni naprawdę dużo. Dzięki temu dom nieustannie pachnie świętami :) Uwielbiam ten zapach, o smaku nie wspomnę. Tym razem postanowiłam połączyć coś co lubię najbardziej- ciasto czekoladowe z piernikowymi klimatami. W ten sposób powstało ciasto czekoladowo- piernikowe. Jest przepyszne. Na zachętę dodam jeszcze, że przygotowuje się je bardzo szybko i nie może nie wyjść :) To co, kto piecze? :)






SKŁADNIKI:
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 opakowanie śliwek suszonych Helio
1 opakowanie orzechów włoskich Helio
1 opakowanie polewy z białej czekolady  Helio.



PRZYGOTOWANIE:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Po uzyskaniu gładkiej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz olej i mleko.
2. Śliwki oraz orzechy kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy, mieszamy.
3. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wymiar ok. 23x32), wyrównujemy.
4. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). 5. Gdy ciasto wystygnie, dekorujemy je polewą z białej czekolady lub cukrem pudrem.





SMACZNEGO!!!!



Komentarze

  1. Kocham czekoladę więc coś czuję że to ciasto by mi zasmakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Korzenne wypieki również uwielbiam. Będzie idealne na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy