CHACZAPURI Z MIĘSEM

Dzisiejszy przepis to nic innego jak modyfikacja przepisu na Chaczapuri, który znacie już od bardzo dawna ( http://lubie-gary.blogspot.com/2016/08/chaczapuri.html ). Wiem, że bardzo go lubicie, ja sama często przygotowuję chaczapuri. Nie tylko na obiad, świetnie sprawdza się również jako przekąska, czy ciepła potrawa w pracy :) Jednak ostatnio zachciało mi się czegoś nowego. Czegoś, z czego powinni być zadowoleni wszyscy mięso-lubni :) Wykorzystując pyszne ciasto do chaczapuri jako bazę, stworzyłam łódeczki z mięsem. Pamiętacie pide? ( http://lubie-gary.blogspot.com/2016/11/pide.html ). Kształt jest podobny, smak inny bo z innym nadzieniem i ciastem, jednak wszyscy dobrze wiecie, że dla ciasta drożdżowego trzeba mieć zdecydowanie więcej czasu niż dla chaczapuri. W dodatku, niektórzy nie lubią drożdżowych wypieków. Odkładając wszystkie lubię/ nie lubię na bok, mam nadzieję, że polubicie moją dzisiejszą propozycję :)



SKŁADNIKI
1. Chaczapuri:
500g mąki pszennej
400g jogurtu naturalnego
szczypta soli
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka sody oczyszczonej

2. Nadzienie:
300g drobiowego mięsa mielonego
1 puszka pomidorów w kawałkach
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki oregano
Sól, pieprz do smaku

3. Dodatkowo:
Mąka do podsypywania
1 kulka mozzarelli
listki bazylii do dekoracji










PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE:
1. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Po kilku minutach dodajemy pomidory, wszystkie przyprawy i dusimy, do zredukowania sosu.
2. Gotowy farsz blendujemy by uzyskać jednolity farsz bez większych grudek mięsa.


CHACZAPURI
1. Wszystkie podane składniki mieszamy w misce. Gdy w większości się połączą, przekładamy na stolnicę i ręcznie zagniatamy gładkie ciasto. Lekko podsypując je mąką- ma kleić się do rąk, więc podsypujmy tylko tyle, by ciasto nie zostało na stolnicy. Nie trzeba długo go wyrabiać (tylko do połączenia składników).
2. Zagniecione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 0,5-1h by odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na równe części (u mnie 8).
3. Stolnicę obsypujemy mąką, po kolei rozwałkowujemy porcje ciasta na podłużne placki o grubości 0,5-1cm. Sklejamy brzegi, tworząc łódeczkę.
4. Każdą łódeczkę wypełniamy farszem mięsnym.


5. Mozzarellę scieramy na grubych oczkach. Równomiernie rozsypujemy na gotowych chaczapuri.

6. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.
7. Gotowe chaczapuri dekorujemy listkami bazylii. Podajemy z ulubionym sosem.









SMACZNEGO!!!!!





Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy