APPLE PIE

Kto nie lubi szarlotki i wszelkiego rodzaju jabłeczników? Ja nie znam takiej osoby. Wiem, że to jesień jest najlepszą porą na tego typu wypieki, jednak dla mnie każda pora roku, dnia czy nocy jest dobra na domowe słodkości. Część z Was już chyba dobrze się o tym przekonała.
Dziś mam dla Was ciekawą jabłkową propozycję. Być może nie jest to klasyczny Apple Pie, ale moim zamysłem był wypiek tego typu. Efekty możecie zobaczyć na zdjęciach a jeśli pociekła Wam ślinka, zapraszam do wczytania się w przepis :)







SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
400g mąki pszennej
200g twardego masła pokrojonego w kostkę
13 łyżek zimnej wody
4 łyżki cukru
1 łyżka octu jabłkowego

2. Nadzienie:
600g jabłek
3 łyżki cukru trzcinowego
2 czubate łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka schłodzonego masła

3. Dodatkowo:
1 łyżka mleka
masło do wysmarowania formy
cukier puder do dekoracji




PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie równe części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości około 3-5mm (powinien być o 1-2cm większy niż średnica formy, w której chcemy przygotować ciasto- ja wybrałam formę o średnicy około 26cm).
2. Wałek oprószamy mąką, nawijamy na niego rozwałkowany wcześniej placek. Tak zawinięte ciasto przenosimy nad wysmarowaną wcześniej formę i delikatnie odwijamy z wałka, by równomiernie ułożyło się w formie.
3. Przełożone ciasto dociskamy palcami do brzegów i dna formy, uważając, by nigdzie się nie rozerwało. (Pamiętajmy by ułożyć tak, by poza formą pozostał około 1cm ciasta).
4. Jabłka myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne, obieramy ze skóry (opcjonalnie- u mnie skórka ładnie trzymała się miąższu, więc nie obierałam owoców). Następnie kroimy jabłka w bardzo cienkie plasterki (3-4mm grubości).
5. Pokrojone jabłka przekładamy do dużej miski. Dodajemy cukier, mąkę oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy (można potrząsnąć miską), by produkty oblepiły owoce. Gotowe nadzienie wykładamy na przygotowany wcześniej spód.


6. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na placek o średnicy około 26-28cm. Przykrywamy nim owoce, a brzegi zlepiamy z brzegami spodu.


7. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem. Dodatkowo obsypujemy cukrem brzegi placka.
8. Na środku nacinamy ciasto ostrym nożem, by przez otwory mogła ulatniać się para z nadzienia.
9. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200 stopni.


10. Gotowe ciasto wyciągamy do lekkiego przestudzenia, dekorujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło (z dodatkiem lodów waniliowych :P )





SMACZNEGO!!!



P.S. Do wykończenia swojego placka wykorzystałam grawerowany wałek firmy STODOLA (znajdziecie go na stronie https://grawerowanewalki.pl ). Jeśli również chcecie w ten sposób ozdobić swoje ciasto, do końcowego etapu wałkowania ciasta (punkt 6) wykorzystajcie grawerowany wałek. Należy dokładnie i mocno odcisnąć wzorek, by nie zniknął podczas pieczenia.


Komentarze

  1. Uwielbiam wszystkie słodkości z jabłkami 😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna szarlotka! A do tego super szybka w wykonaniu. Polecam wszystkim, sama będę piekła często! Dziękuję, Martynko❤❤❤

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy