DROŻDŻOWE WARKOCZE Z CHIA

Wiecie, że domowe pieczywo u mnie króluje. Ostatnio niestety z racji pracy i obowiązków z nią związanych, mam zdecydowanie mniej czasu na wszelkiego rodzaju wypieki, jednak gdy tylko jest taka możliwość dokuję się w kuchni i tworzę. Tym razem przygotowałam dla Rodziny pyszne drożdżowe warkocze. Bardzo puszyste i z kuszącą chrupiącą skórką. Mam nadzieję, że taka rekomendacja wystarczy, by i Was na nie skusić :)







SKŁADNIKI:
450g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
300ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 łyżki nasion chia (jeśli nie macie, możecie zastąpić je ziarenkami maku)

dodatkowo: niewielka ilość mleka do posmarowania warkoczy




PRZYGOTOWANIE:
1. Do naczynia z ciepłą wodą wsypujemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na 5-10min aż drożdże zaczną pracować.
2. W misce przygotowujemy mąkę, oliwę z oliwek oraz przyprawy.
3. Gdy drożdże ruszą, dodajemy je do reszty składników i zagniatamy ciasto aż będzie idealnie gładkie (minimum 10 minut). W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je przez chwilę. Następnie rozwałkowujemy dzielimy na 7 równych części.
5. Każdą część dzielimy na 3 równe części, z których tworzymy wałeczki.


6. Wałeczki łączymy ze sobą od góry i zaplatamy warkocze. Końce dokładnie sklejamy.



7. Gotowe warkocze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je mlekiem.
8. Pieczemy 30- 35 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg.










SMACZNEGO!!!!




Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy