PIDE

Pide, to inaczej oryginalna turecka pizza. Przygotowujemy ją na sprawdzonym pizzowym cieście, wypełniamy wybranym przez siebie farszem i nadajemy kształt łódeczki. Oryginalnie powinna to być chyba mieszanka serów typu feta, ale tak jak z pizzą, pide możecie przygotować z tym, na co macie ochotę :) Natchnieniem dla mnie do przygotowania pide był program "Bake off", w którym podczas jednego z odcinków, zadaniem uczestników było właśnie przygotowanie pide. Ja również przygotowałam swoją wersję :)







SKŁADNIKI:
1. Ciasto
200g mąki pszennej
100ml ciepłej wody
20g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka tymianku
szczypta soli

2. Nadzienie:
100g tartego żółtego sera
2 kulki mozzarelli
2 duże pomidory
100g szynki w plastrach

3. Dodatkowo:
liście bazylii do dekoracji

sos czosnkowy/ ketchup / inny ulubiony sos




PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut
2. Do przygotowanej mąki dodajemy sól, tymianek, oliwę z oliwek oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, przez minimum 10 minut. Można lekko podsypać mąką by ciasto nie kleiło się do rąk. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy o wyrośnięcia na 2-2,5 godziny.
3. Mozzarellę, szynkę oraz pomidory kroimy w kostkę.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy i dzielimy na równe porcje (u mnie 5). Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt/ owal.


5. Na środek placków nakładamy nadzienie. Brzegi zwijamy do środka i tworzymy łódeczkę.


6. Gotowe pide zapiekamy na maksymalnie rozgrzanym kamieniu do pizzy lub blasze do pieczenia (również maksymalnie rozgrzanej) przez 10-15 minut w  temperaturze 250 stopni z funkcją termoobieg. Ciasto ma się zrumienić i nabrać chrupkości- nie zapiekajmy go zbyt długo!


7. Upieczone pide dekorujemy listkami bazylii i podajemy z wybranym sosem.






SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy