PIERNICZKI WG MAGDALENY TOPOLANEK

Przepis, który chcę Wam zaproponować już znacie. Znajdziecie go w poście o piernikowych warsztatach w Kredensie Babci Heli w Bardzie ( http://lubie-gary.blogspot.com/2017/11/piernikowe-szalenstwo-w-kredensie-babci.html ). W wolnej chwili zapraszam do lektury. Jednak by było Wam łatwiej, utworzyłam osobny post, w którym nie musicie się przedzierać przez gęstwinę moich wspomnień :)








SKŁADNIKI:
1 kg mąki 405
1 margaryna Palma
15 dag cukru pudru
4 łyżki miodu (solidne, nie żałujcie go)
1 przyprawa do piernika
4 jajka
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej




PRZYGOTOWANIE:
1. Margarynę topimy na wolnym ogniu, cały czas mieszamy- ma być letnia, nie gorąca. Dodajemy cukier puder, miód, przyprawę oraz sodę. Lekko podgrzewamy, cały czas mieszając.
2. Po otrzymaniu jednolitej, LETNIEJ! masy dodajemy jaja i energicznie mieszamy.
3. Całość wlewamy do mąki i zagniatamy na gładką masę. (Można dodać jeszcze 2-3 łyżki rumu do smaku).
4. Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wycinamy pierniki.
5. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 175 stopni z funkcją termoobieg.
6. Gotowe pierniki studzimy, dekorujemy wedle uznania





SMACZNEGO!!!!!



P.S. Wśród moich piernikowych pomysłów znalazły się również puzzle. Foremki na nie (a także wiele innych znajdziecie na stronie sklepu Garneczki https://www.garneczki.pl )






Komentarze

  1. Wyglądają cudownie ♥ 🤗 uwielbiam ten czas, przygotowania, ten klimat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez, dlatego zaczynam przygotowania dużo wcześniej by mogły trwać dłużej :)

      Usuń
  2. Śliczne :) czy muszą leżakować żeby zmięknąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po upieczeniu są miękkie, ale gdy wystygnąć twardną. Dlatego przechowuję je w puszkach z kilkoma kawałkami skórki z jabłka :)

      Usuń
  3. jak dlugo mogą leżec w puszce po upieczeniu? pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dłuuuuugo :) jak stary piernik- w suchym miejscu kilka lat :)

      Usuń
    2. Więc jutro pieke ;D

      Usuń
    3. Super! dobrej zabawy życzę! ❤️

      Usuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy