ZUPA CEBULOWA

Zupa cebulowa jest dla mnie idealnym sposobem na zimne i ponure dni. Może jesteście zdziwieni, że nie słodkości? Już Was wyprowadzam z zakłopotania- słodkości i przede wszystkim czekolada, zawsze jest dobrym pomysłem. Jednak nie samymi słodkościami żyje człowiek. Taaaaak, ja też czasem zjadam coś innego :P A tak naprawdę, jesienią i zimą wśród obiadowych dań, królują u mnie zupy. Jedną z nich jest właśnie zupa cebulowa. Idealnie rozgrzewa i pysznie smakuje :)




SKŁADNIKI:
50g masła
800g cebuli pokrojonej w bardzo cienkie pół-plasterki
180ml wytrawnego białego wina
750ml wody
1l bulionu
1 liść laurowy
1 łyżka mąki
1 łyżka świeżego tymianku

grzanki:
1 bagietka
150g drobno startego sera Gruyere




PRZYGOTOWANIE:
1. Masło rozpuszczamy w dużym rondlu. Dodajemy cebulę, smażymy na średnim ogniu, mieszając przez około 30 minut, aż uzyska złoty kolor.
2. W średnim rondlu zagotowujemy wino (doprowadzamy je do wrzenia) a następnie gotujemy przez 1 minutę. Dodajemy wodę, bulion, liść laurowy. Ponownie zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
3. Obsmażone cebule oprószamy mąką, smażymy cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje.
4. Stopniowo dolewamy przygotowany wcześniej wywar, mieszamy do zredukowania zupy.
5. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut bez przykrycia. Wyjmujemy liść laurowy, dodajemy tymianek.
6. W ostatnim etapie gotowania zupy przygotowujemy grzanki. Bagietkę kroimy na kromki o grubości 1,5-2cm. Kromki opiekamy z jednej strony na ruszcie. Odwracamy je i na każdą nakładamy starty wcześniej ser. Opiekamy aż ser zacznie się topić.
7. Zupę nalewamy do kokilek, na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem.







SMACZNEGO!!!!!





Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy