AROMATYCZNE BUŁECZKI ZIOŁOWE

Jednym z Waszych ulubionych przepisów są ostatnio kajzerki ( http://lubie-gary.blogspot.com/2017/10/kajzerki.html ). Ja sama bardzo je lubię a Najmłodsza wręcz uwielbia. Jednak co za dużo to niezdrowo, w dodatku może się znudzić. Dlatego tak samo jak w przypadku wypieków słodkich czy dań albo przekąsek, jeśli chodzi o pieczywo, stosuję się do tej samej zasady- wszystko trzeba urozmaicać. Bułki zawsze będą pyszne, ale dlaczego nie wymyślić czegoś nowego? Jeśli macie ochotę spróbować nowego przepisu na pieczywo, szczegóły poniżej :) Tym razem aromatyczna wersja, mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak kajzerki, a może nawet bardziej?








SKŁADNIKI:
550g mąki pszennej
7g suchych drożdży
250ml mleka
125ml wody
70g masła
1 łyżka cukru
1 jajo
szczypta soli
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki kolendry
mleko do posmarowania bułek




PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę, drożdże, cukier i sól mieszamy w dużej misce. Mleko z wodą podgrzewamy do temperatury około 40 stopni, dodajemy masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, całość wlewamy do suchych składników. Dodajemy jajo oraz przyprawy, zagniatamy około 10minut, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki.
2. Gotowe ciasto dzielimy na 9 części. Formujemy lekko spłaszczone kulki i układamy je na stolnicy podsypanej mąką. Przykrywamy cienkim ręcznikiem i zostawiamy w cieple na 45 minut.
3. Gdy bułki podwoją objętość, nacinamy je nożem lub stemplem do bułek, smarujemy mlekiem i pieczemy 12-15 minut w temperaturze 200stopni.
4. Gotowe bułki odstawiamy do wystudzenia. Zjadamy według własnych upodobań :)









SMACZNEGO!!! :)




P.S. Jeśli podoba Wam się mój sposób nacinania bułek zajrzyjcie tutaj:  https://www.garneczki.pl/produkt/stempel-do-bulek-plastikowy-tescoma-delicia,38357 . To stempel jakiego używam do wypieku kajzerek. Wykorzystałam go również tym razem do ziołowych bułeczek :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy