KAJZERKI

Ostatnio zaopatrzyłam się w kilka kuchennych gadżetów. Nie byłabym sobą, gdybym ich nie wypróbowała najszybciej, jak tylko się da :D Dzięki temu mogę się podzielić efektami. Tym razem kajzerki. Długo wahałam się nad zakupem stempla, twierdząc, że to tylko zbędny bajer. Jednak muszę Wam powiedzieć, że wcale nie taki zbędny. Kajzerki wypiekałam już wiele razy, jednak nigdy nie wyszły mi tak pięknie. Możecie ocenić sami. A jeśli ślinka Wam cieknie- przepis poniżej.










SKŁADNIKI :
500g mąki pszennej
15g drożdży
150 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju/ oliwy
1 łyżeczka cukru


dodatkowo:
mąka do obsypywania bułek





PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Zasypujemy 2 łyżkami mąki i odstawiamy na 10-15 minut by zaczyn "ruszył".
2. W misce przygotowujemy mąkę z olejem oraz szczyptą soli. Wlewamy gotowy zaczyn drożdżowy i wstępnie zagniatamy. Dolewamy wodę i zagniatamy gładkie, elastyczne drożdżowe ciasto. (Zagniatajcie je minimum 10 minut- im dłużej tym ciasto będzie bardziej puszyste).
3. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy na 1,5-2h (do podwojenia objętości).
4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy. Dzielimy na 9-10 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę a następnie lekko oprószamy ją mąką. Przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut by bułeczki lekko podrosły.
5. Napuszone bułeczki nacinamy nożem / specjalnym stemplem do kajzerek. Smarujemy mlekiem.


6. Pieczemy 25 minut w temperaturze 220 stopni z funkcją termoobieg.







SMACZNEGO!!!!




P.S. Swój stempel do bułek kupiłam w sklepie Garneczki ( https://www.garneczki.pl/produkt/stempel-do-bulek-plastikowy-tescoma-delicia,38357 )

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy