BABKA DYNIOWA

SKŁADNIKI:
300g puree dyniowego
4 jaja
120g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
350g mąki pszennej
150ml oleju
1 opakowanie proszku do pieczenia
100g kandyzowanej skórki cytrynowej/ pomarańczowej
2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo: cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ubijamy z cukrami na puszysty, biały krem. Cały czas ubijając, dodajemy puree dyniowe oraz olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
2. Przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon. Miksujemy na niskich obrotach aż otrzymamy gładkie ciasto.
3. Wsypujemy kandyzowaną skórkę (ja tym razem wykorzystałam cytrynową, mieszamy by równomiernie się rozmieściła.
4. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem/ masłem i obsypanej mąką formy.
5. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180stopni z funkcją termoobieg (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do lekkiego wystudzenia a następnie wyjmujemy ją z formy.
6. Gdy babka wystygnie, dekorujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz