MARCHEWKOWY TORCIK

Nie tak dawno odwiedziła nas pewna rodzinka. Bardzo lubię ich wizyty, ponieważ lubią jeść tak samo jak ja. Dlatego za każdym razem mogę sobie pozwolić na puszczenie fantazji i przygotowanie czegoś pysznego, ponieważ mam gwarancję, że z chęcią zjedzą. Tym razem pozwoliłam sobie na pyszny i delikatny tort marchewkowy. Klasyczny, o wyraźnym marchewkowo- cynamonowym smaku. Niestety dopiero teraz mam czas spisać przepis, dlatego dzielę się z Wami trochę po czasie :) Smaki jak najbardziej wpasują się w wielkanocne klimaty, dlatego do dzieła!!! :)






SKŁADNIKI:
1. CIASTO:
400g mąki pszennej
500g startej marchewki
250ml jogurtu naturalnego
4 jaja
3 łyżeczki cynamonu (czubate)
1 czubata łyżeczka gałki muszkatałowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki (płaskie) sody oczyszczonej
80g cukru trzcinowego
80g białego cukru
170ml oleju

2. KREM:
330g śmietany 30% (objętość dostępna w biedronce)
250g sera mascarpone
1 biała czekolada (100g)

dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji






PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
1. Ubijamy jaja z cukrami do uzyskania puszystej masy. Wlewamy olej i delikatnie mieszamy/ miksujemy do połączenia się składników.
2. W innym naczyniu mieszamy marchewkę z jogurtem.
3. Do jajek przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, miksujemy. Dodajemy marchew z jogurtem, mieszamy, by równomiernie się ułożyły.
4. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 28cm). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1h 15 minut (do suchego patyczka).
5. Gotowe ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
6. Wystudzone ciasto dzielimy na 3 równe krążki.



KREM:
1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia.
2. Ubijamy śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone oraz czekoladę, miksujemy na niskich obrotach to uzyskania gładkiego kremu.



SKŁADANIE:
1. Krem dzielimy na równe części. 1/3 wykładamy na pierwszy krążek, wyrównujemy, to samo robimy z drugim krążkiem. Krem przykrywamy trzecim krążkiem, wykładamy resztę kremu na wierzch i boki. Wyrównujemy.
2. Dekorujemy torcik wiórkami kokosowymi.
3. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na około 1,5-2h do stężenia.











SMACZNEGO!!!





Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy