BABKA CZEKOLADOWA

Babkę czekoladową przygotowuję na Wielkanoc już od wielu lat. Przyjęła się od pierwszego razu i tak zostało :) na dodatek rodzina jest do niej mocno przywiązana, ponieważ kiedyś zaproponowałam, że może upiekę jakąś inną a od czekoladowej zrobię rok przerwy, ale pomysł został zawetowany :D jest pyszna, mocno kakaowa a co ważne potrafi długo zachować świeżość co w moim domu nie jest akurat istotne, ponieważ znika tego samego dnia, w którym jest przygotowana :) tyle jeśli chodzi o rekomendacje- czas zabrać się do pieczenia :)









SKŁADNIKI:
200g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jaja
500g jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki kakao
szczypta soli

Polewa:
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
100ml mleka



PRZYGOTOWANIE:
1. Masło z cukrem ucieramy do białości. Wbijamy jajka i dalej miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą na zmianę z jogurtem-  miksujemy do połączenia się składników.  Na koniec wsypujemy kakao i chwilę miksujemy- do uzyskania jednolitego koloru,
2. Formę do babki smarujemy masłem, oprószamy mąką. Ciasto przelewamy do formy.
3. Pieczemy  60 minut w temperaturze 160 stopni (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyciągamy z formy i odstawiamy do wystudzenia.
4. Polewa: połamaną na kostki czekoladę roztapiamy z masłem. Dodajemy mleko i mieszamy, do powstania gładkiej i błyszczącej polewy. Dekorujemy babkę :)





SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy