BABKA DROŻDŻOWA Z MAKIEM

Na początek kilka pytań :)
Lubicie babki? Tak? Super.
Lubicie ciasta drożdżowe? Mam nadzieję, że tak.
Lubicie mak? Świetnie, ja też. Czyli dogadaliśmy się :) Bo przecież kto powiedział, że nie można upiec babki drożdżowej z makiem? Nikt, a przynajmniej mi nic nie wiadomo. Dlatego, jeśli macie czas, ochotę i potrzebne składniki, polecam Wam kolejną pyszną wielkanocną propozycję :)








SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 żółtko
1 jajo
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
10dag cukru
szczypta soli

2. Nadzienie:
400g mielonego maku
7dag masła
180g cukru
4 łyżki miodu
2 jaja
3 szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu migdałowego

3. Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
mąka do obsypania formy
białko do posmarowania babki



PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże z łyżką cukru rozpuszczamy w ciepłym mleku. Zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy na 10-15 minut.
2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek, do którego wlewamy rozczyn drożdżowy, jajko oraz żółtko. Dodajemy szczyptę soli i zagniatamy na gładkie ciasto. Wyrabiajmy je minimum 10 minut- im dłużej, tym ciasto będzie bardziej puszyste i lepiej nam wyrośnie. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 2h do podwojenia objętości.
3. Nadzienie: mak zaparzamy w mleku. Dodajemy miód, cukier oraz masło i podgrzewamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Do zimnej masy wlewamy roztrzepane jajka i aromat, dokładnie mieszamy.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1cm. Placek przykrywamy masą makową i zwijamy w ciasny rulon. Łączymy oba końce tworząc wianuszek. Przekładamy go do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominkiem (u mnie klasyczna babkowa forma), przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.



6. Wyrośniętą babkę smarujemy roztrzepanym białkiem.
7. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni




SMACZNEGO!!!!!



Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy