FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Focaccia, to obok pizzy, jedno z najczęściej przygotowywanych przeze mnie dań kuchni włoskiej. Bardzo często wykorzystuję ją jako danie główne na obiad czy obiado-kolację. Wtedy wybieram bardziej sycące składniki i tworzę bogate nadzienie. Jednak równie często traktuję ją po prostu jako pieczywo do śniadania czy kolacji. Wtedy nadzienie jest dosyć ubogie- stawiam po prostu na mozzarellę i pomidora oraz dużą ilość oliwy z oliwek. Gorąca, aromatyczna focaccia, oliwa z oliwek, przyprawy... czego chcieć więcej? :)







SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
450g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
300ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek

2. Dodatkowo:
1 duży pomidor
1 opakowanie mozzarelli
oliwa do wysmarowania formy




PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
1. Do naczynia z ciepłą wodą wsypujemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na 5-10min aż drożdże zaczną pracować.
2. W misce przygotowujemy mąkę, oliwę z oliwek oraz przyprawy.
3. Gdy drożdże ruszą, dodajemy je do reszty składników i zagniatamy ciasto aż będzie idealnie gładkie (minimum 10 minut). W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je przez chwilę. Następnie rozwałkowujemy lub formujemy placek, który wypełni nam dno wysmarowanej oliwą z oliwek tortownicy (u mnie średnica 28cm).
5. Pomidora myjemy, osuszamy. Rozkładamy równomiernie na przygotowanej w tortownicy focacci.
6. Mozzarellę odsączamy, scieramy na grubych oczkach. Rozsypujemy na pomidorach. Przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 20- 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
7. Pieczemy 30- 35 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg. Dekorujemy listkami bazylii. Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem. (Ja standardowo wybrałam włoską oliwę z oliwek :) ).








SMACZNEGO!!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy