MAKOWE NALEŚNIKI (przepis podstawowy)

Ostatnio zauważyłam, że temat naleśników bardzo Wam odpowiada. Dlatego mam dla Was kolejną propozycję. Celowo publikuję sam przepis podstawowy. Nadzienie i dodatki pozostawiam Waszej wyobraźni i ulubionym smakom. U mnie naleśniki zjada się w różnych postaciach. Zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Zwykle ile osób w domu, tyle różnych pomysłów. Mam nadzieję, że i Wy znajdziecie swoją ulubioną.








SKŁADNIKI:
30dag mąki pszennej
3 łyżki maku
3 jaja
1,5 szklanki mleka
300 ml wody gazowanej
1 łyżka cukru
Szczypta soli

dodatkowo: olej do przetarcia patelni




PRZYGOTOWANIE:
1. Składniki na naleśniki (oprócz maku) mieszamy energicznie trzepaczką do uzyskania gładkiego (bez grudek) dosyć rzadkiego ciasta. Dodajemy mak, mieszamy. Odstawiamy na około pół godziny by ciasto trochę odpoczęło.
2. Smażymy naleśniki na dużej, przetartej olejem patelni (tylko do pierwszego naleśnika, pozostałe smażymy na sucho).
3. Gotowe naleśniki podajemy z wybranymi przez siebie dodatkami.








SMACZNEGO!!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy