PACZUSZKI MIĘSNE Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Jak pewnie się domyślacie (po ilości słodkich przepisów), ciasto francuskie zwykle wykorzystuję w słodkiej postaci. Jednak nawet ja nie żyję samymi słodkościami (tak tak, to nie ściema, mięcho też bardzo lubię :D). Tym razem mimo że wyjściowo miałam zamiar upiec coś słodkiego, byłam zbyt głodna i wygrał temat obiadowy. Efekty? Zobaczcie sami :)










SKŁADNIKI:
1. Farsz mięsny:
500g mięsa mielonego
puszka krojonych pomidorów
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki rozmarynu
sól, pieprz do smaku

2. Dodatkowo:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 jajo do posmarowania paczuszek
bazylia do obsypania



PRZYGOTOWANIE:
1. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Po kilku minutach dodajemy pomidory, wszystkie przyprawy i dusimy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy.
2. Gotowy farsz blendujemy by uzyskać jednolity farsz bez większych grudek mięsa. Odstawiamy do wystudzenia
3. Ciasto francuskie rozwijamy. Każdy płat kroimy na 6 kwadratów.
4. Na środek kwadratów nakładamy porcje farszu (muszą być dosyć solidne). Kwadraty zamykamy tworząc trójkąt. Brzegi dokładnie sklejamy i dociskamy widelcem by nie otwarły się podczas pieczenia.
5. Gotowe trójkąty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, obsypujemy bazylią.


6. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni (chyba, że na opakowaniu ciasta francuskiego napisano inaczej).
7. Podajemy na ciepło z lekką sałatką i ulubionym sosem.






SMACZNEGO!!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy